Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Thu, 15 Jan 2009 09:48:45 -0500 (EST)
From:      "Jeremy Gagliardi" <JGagliardi@FutureCIS.com>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Help needed w/ HighPoint RocketRAID 3120 on FreeBSD 7.1-RELEASE
Message-ID:  <a651e48fb9f7da4c14b12f4868a27430.squirrel@secure.futurecis.com>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
I'm having trouble with HighPoint RocketRAID 3120 on FreeBSD 7.1-RELEASE.

I have 2 disks on it in a mirror configuration.  Everything seems to go
swimmingly through the FreeBSD installation, up until the final reboot...

1) Boot from Disc 1.
2) At the "Welcome to FreeBSD" screen, choose option "6"
ok load hptiop
ok boot
3) It recognizes my mirror as device "da0" and I proceed with the
installation.
4) I install all distros, except X.org & Ports.
5) At the tail end, before rebooting, I enter a shell and vi
/boot/loader.conf.  I add the line:
hptiop_load="YES"
6) REBOOT.

The following happens...
a) RocketRAID card beeps
b) I see the BIOS splash screen
c) I see RocketRAID splash screen
d) It resets and repeats everything above.

I never even get a boot loader menu to try troubleshooting.

What did I miss?  Why can't this thing boot?  Unfortunately, HighPoint's
User Manual was last updated in 2007, when FreeBSD 6.1 was the latest. 
Since then, the hptiop driver was added to 7.x, and that's what I'm trying
to use.  To be clear, the problem isn't that I can get FreeBSD to mount
and recognize it, I can.  The problem is being able to boot from it.

----------
I have followed what little there is at...
http://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?query=hptiop&sektion=4&manpath=FreeBSD+7.1-RELEASE
http://tinyurl.com/8fat37
All 3 device statements are in the /usr/src/sys/amd64/conf/GENERIC file,
by default.
I put the hptiop_load="YES" statement into the /boot/loader.conf file.

Their user manual is at...
http://www.highpoint-tech.com/PDF/RR3120/RR3120_UM_EN_10_111307_AP.pdf
http://tinyurl.com/9cwwwj
But, it only has instructions up to FreeBSD 6.1, and they don't seem to
apply any more to the 7.x version, which has the hptiop(4) driver in the
GENERIC kernel.  In other words, their instructions for a driver diskette
are meaningless.

I was led to believe that these cards were compatible with all modern
versions of FreeBSD, especially since it's on the hardware compatibility
list...
http://www.freebsd.org/releases/7.1R/hardware.html
http://tinyurl.com/8b9ovl
----------

My /boot/loader.conf file is...
hptiop_load="YES"

Here's my dmesg, but note the following:
-I had to boot from the Live FS CD.
-Before booting, I chose option "6" for the ok prompt.
-I entered:  load hptiop
-Upon bootup, I chose the Live FS shell.
-Note wayyyy down at the bottom, the 5th & 6th lines from the bottom, the
da0 device.  Sure, it works great booting from the CD, but how about
booting from itself ?!
Now, onto the dmesg...

Copyright (c) 1992-2009 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
        The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 7.1-RELEASE #0: Thu Jan  1 08:58:24 UTC 2009
    root@driscoll.cse.buffalo.edu:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: AMD Phenom(tm) 9600 Quad-Core Processor (2304.92-MHz K8-class CPU)
  Origin = "AuthenticAMD"  Id = 0x100f22  Stepping = 2
  Features=0x178bfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT>
  Features2=0x802009<SSE3,MON,CX16,<b23>>
  AMD
Features=0xee500800<SYSCALL,NX,MMX+,FFXSR,Page1GB,RDTSCP,LM,3DNow!+,3DNow!>
  AMD
Features2=0x7ff<LAHF,CMP,SVM,ExtAPIC,CR8,<b5>,<b6>,<b7>,Prefetch,<b9>,<b10>>
  Cores per package: 4
usable memory = 4007813120 (3822 MB)
avail memory  = 3846344704 (3668 MB)
ACPI APIC Table: <GBT    GBTUACPI>
FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
 cpu0 (BSP): APIC ID:  0
 cpu1 (AP): APIC ID:  1
 cpu2 (AP): APIC ID:  2
 cpu3 (AP): APIC ID:  3
ioapic0: Changing APIC ID to 2
ioapic0 <Version 2.1> irqs 0-23 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
ath_hal: 0.9.20.3 (AR5210, AR5211, AR5212, RF5111, RF5112, RF2413, RF5413)
acpi0: <GBT GBTUACPI> on motherboard
acpi0: [ITHREAD]
acpi0: Power Button (fixed)
acpi0: reservation of 0, a0000 (3) failed
acpi0: reservation of 100000, bfde0000 (3) failed
Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 850
acpi_timer0: <32-bit timer at 3.579545MHz> port 0x4008-0x400b on acpi0
acpi_hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff on acpi0
Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 900
acpi_button0: <Power Button> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 1.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xee00-0xeeff mem
0xd0000000-0xdfffffff,0xfdae0000-0xfdaeffff,0xfd900000-0xfd9fffff irq 18
at device 5.0 on pci1
pci1: <multimedia> at device 5.1 (no driver attached)
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 18 at device 6.0 on pci0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
hptiop0: adapter at PCI 2:0:0, IRQ 18
hptiop0: <RocketRAID 3120 SATA Controller
> mem 0xfd600000-0xfd6fffff,0xfd7f0000-0xfd7fffff,0xfc800000-0xfcffffff
irq 18 at device 0.0 on pci2
hptiop0: 0 RocketRAID 3xxx/4xxx controller driver v1.3 (010208)
hptiop0: [GIANT-LOCKED]
hptiop0: [ITHREAD]
pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 18 at device 10.0 on pci0
pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
re0: <RealTek 8168/8168B/8168C/8168CP/8168D/8111B/8111C/8111CP PCIe
Gigabit Ethernet> port 0xce00-0xceff mem
0xfddff000-0xfddfffff,0xfdde0000-0xfddeffff irq 18 at device 0.0 on pci3
re0: Chip rev. 0x3c000000
re0: MAC rev. 0x00400000
miibus0: <MII bus> on re0
rgephy0: <RTL8169S/8110S/8211B media interface> PHY 1 on miibus0
rgephy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT,
1000baseT-FDX, auto
re0: Ethernet address: 00:1f:d0:9f:04:73
re0: [FILTER]
atapci0: <ATI IXP700 SATA300 controller> port
0xff00-0xff07,0xfe00-0xfe03,0xfd00-0xfd07,0xfc00-0xfc03,0xfb00-0xfb0f mem
0xfe02f000-0xfe02f3ff irq 22 at device 17.0 on pci0
atapci0: [ITHREAD]
atapci0: AHCI Version 01.10 controller with 4 ports detected
ata2: <ATA channel 0> on atapci0
ata2: [ITHREAD]
ata3: <ATA channel 1> on atapci0
ata3: [ITHREAD]
ata4: <ATA channel 2> on atapci0
ata4: [ITHREAD]
ata5: <ATA channel 3> on atapci0
ata5: [ITHREAD]
ohci0: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfe02e000-0xfe02efff irq 16 at
device 18.0 on pci0
ohci0: [GIANT-LOCKED]
ohci0: [ITHREAD]
usb0: OHCI version 1.0, legacy support
usb0: SMM does not respond, resetting
usb0: <OHCI (generic) USB controller> on ohci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb0
uhub0: 3 ports with 3 removable, self powered
ohci1: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfe02d000-0xfe02dfff irq 16 at
device 18.1 on pci0
ohci1: [GIANT-LOCKED]
ohci1: [ITHREAD]
usb1: OHCI version 1.0, legacy support
usb1: SMM does not respond, resetting
usb1: <OHCI (generic) USB controller> on ohci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb1
uhub1: 3 ports with 3 removable, self powered
ehci0: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> mem 0xfe02c000-0xfe02c0ff irq
17 at device 18.2 on pci0
ehci0: [GIANT-LOCKED]
ehci0: [ITHREAD]
usb2: EHCI version 1.0
usb2: companion controllers, 3 ports each: usb0 usb1
usb2: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> on ehci0
usb2: USB revision 2.0
uhub2: <ATI EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb2
uhub2: 6 ports with 6 removable, self powered
ohci2: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfe02b000-0xfe02bfff irq 18 at
device 19.0 on pci0
ohci2: [GIANT-LOCKED]
ohci2: [ITHREAD]
usb3: OHCI version 1.0, legacy support
usb3: SMM does not respond, resetting
usb3: <OHCI (generic) USB controller> on ohci2
usb3: USB revision 1.0
uhub3: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb3
uhub3: 3 ports with 3 removable, self powered
ohci3: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfe02a000-0xfe02afff irq 18 at
device 19.1 on pci0
ohci3: [GIANT-LOCKED]
ohci3: [ITHREAD]
usb4: OHCI version 1.0, legacy support
usb4: SMM does not respond, resetting
usb4: <OHCI (generic) USB controller> on ohci3
usb4: USB revision 1.0
uhub4: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb4
uhub4: 3 ports with 3 removable, self powered
ehci1: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> mem 0xfe029000-0xfe0290ff irq
19 at device 19.2 on pci0
ehci1: [GIANT-LOCKED]
ehci1: [ITHREAD]
usb5: EHCI version 1.0
usb5: companion controllers, 3 ports each: usb3 usb4
usb5: <EHCI (generic) USB 2.0 controller> on ehci1
usb5: USB revision 2.0
uhub5: <ATI EHCI root hub, class 9/0, rev 2.00/1.00, addr 1> on usb5
uhub5: 6 ports with 6 removable, self powered
pci0: <serial bus, SMBus> at device 20.0 (no driver attached)
atapci1: <ATI IXP700 UDMA133 controller> port
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xfa00-0xfa0f at device 20.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci1
ata0: [ITHREAD]
pci0: <multimedia> at device 20.2 (no driver attached)
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 20.3 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 20.4 on pci0
pci4: <ACPI PCI bus> on pcib4
re1: <RealTek 8169/8169S/8169SB(L)/8110S/8110SB(L) Gigabit Ethernet> port
0xbe00-0xbeff mem 0xfdcff000-0xfdcff0ff irq 20 at device 6.0 on pci4
re1: Chip rev. 0x10000000
re1: MAC rev. 0x00000000
miibus1: <MII bus> on re1
rgephy1: <RTL8169S/8110S/8211B media interface> PHY 1 on miibus1
rgephy1:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 1000baseT,
1000baseT-FDX, auto
re1: Ethernet address: 00:e0:4c:50:2a:cf
re1: [FILTER]
fwohci0: <Texas Instruments TSB43AB23> mem
0xfdcfe000-0xfdcfe7ff,0xfdcf8000-0xfdcfbfff irq 22 at device 14.0 on pci4
fwohci0: [FILTER]
fwohci0: OHCI version 1.10 (ROM=0)
fwohci0: No. of Isochronous channels is 4.
fwohci0: EUI64 00:7c:ed:06:00:00:1f:d0
fwohci0: Phy 1394a available S400, 3 ports.
fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
dcons_crom0: <dcons configuration ROM> on firewire0
dcons_crom0: bus_addr 0x17cc000
fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:7c:ed:00:1f:d0
fwe0: Ethernet address: 02:7c:ed:00:1f:d0
fwip0: <IP over FireWire> on firewire0
fwip0: Firewire address: 00:7c:ed:06:00:00:1f:d0 @ 0xfffe00000000, S400,
maxrec 2048
sbp0: <SBP-2/SCSI over FireWire> on firewire0
fwohci0: Initiate bus reset
fwohci0: BUS reset
fwohci0: node_id=0xc800ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
ohci4: <OHCI (generic) USB controller> mem 0xfe028000-0xfe028fff irq 18 at
device 20.5 on pci0
ohci4: [GIANT-LOCKED]
ohci4: [ITHREAD]
usb6: OHCI version 1.0, legacy support
usb6: SMM does not respond, resetting
usb6: <OHCI (generic) USB controller> on ohci4
usb6: USB revision 1.0
uhub6: <ATI OHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usb6
uhub6: 2 ports with 2 removable, self powered
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
sio0: type 16550A
sio0: [FILTER]
ppc0: <Parallel port> port 0x378-0x37f irq 7 on acpi0
ppc0: Generic chipset (NIBBLE-only) in COMPATIBLE mode
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc0
ppbus0: [ITHREAD]
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
plip0: WARNING: using obsoleted IFF_NEEDSGIANT flag
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
ppc0: [GIANT-LOCKED]
ppc0: [ITHREAD]
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
atkbd0: [ITHREAD]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: [ITHREAD]
psm0: model IntelliMouse, device ID 3
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
Timecounters tick every 1.000 msec
firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
firewire0: bus manager 0 (me)
md0: Preloaded image </boot/mfsroot> 4194304 bytes at 0xffffffff80c4be40
acd0: DVDROM <SAMSUNG DVD-ROM SD-616F/F104> at ata0-master UDMA33
SMP: AP CPU #3 Launched!
SMP: AP CPU #2 Launched!
SMP: AP CPU #1 Launched!
da0 at hptiop0 bus 0 target 0 lun 0
da0: <HPT DISK 0_0 4.00> Fixed Direct Access SCSI-5 device
acd0: FAILURE - READ_BIG MEDIUM ERROR asc=0x11 ascq=0x00
GEOM_LABEL: Label for provider acd0 is iso9660/FreeBSD_LiveFS.
acd0: FAILURE - READ_BIG MEDIUM ERROR asc=0x11 ascq=0x00
Trying to mount root from ufs:/dev/md0




Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?a651e48fb9f7da4c14b12f4868a27430.squirrel>