Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Thu, 12 Jul 2007 12:22:34 -0400
From:      Thaddeus Quintin <thaddeus-freebsd@dm1.net>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   ISA Modem on FreeBSD 6.2
Message-ID:  <F0F53A17-6EA9-42C9-9FFF-D8679A855075@dm1.net>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
I'm trying to set up HylaFax on FreeBSD, but I'm having problems with  
the modem setup.

I tossed in an ISA modem that was laying around (not sure of the  
brand) and I can't figure out if it's being recognized or not. I set  
it to IRQ 2 and COM1. Should it be picked up by 'sio'?  I disabled  
the onboard serial ports  in the bios and commented out the 'sio'  
lines in the device.hints file.  I'm  getting some odd messages on  
the sio driver probe and it doesn't look like the modem is being  
picked up.

With the current setup, i end up with /dev/ttyd0 and /dev/cuad0, but  
hylaFax says they're not terminal devices.  I'm obviously missing  
something.

Any help?

Here's my current dmesg output.

$ dmesg
Copyright (c) 1992-2007 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
         The Regents of the University of California. All rights  
reserved.
FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
FreeBSD 6.2-STABLE #0: Mon Jan 22 11:59:45 UTC 2007
     thaddeus@xxxxxxxx:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
ACPI APIC Table: <DELL   PE4300  >
Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
CPU: Pentium III/Pentium III Xeon/Celeron (596.92-MHz 686-class CPU)
   Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x673  Stepping = 3
    
Features=0x387fbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE, 
MCA,CMOV,PAT,PSE36,PN,MMX,FXSR,SSE>
real memory  = 536862720 (511 MB)
avail memory = 515944448 (492 MB)
ioapic0: Changing APIC ID to 2
ioapic0 <Version 1.1> irqs 0-23 on motherboard
kbd1 at kbdmux0
ath_hal: 0.9.17.2 (AR5210, AR5211, AR5212, RF5111, RF5112, RF2413,  
RF5413)
acpi0: <DELL PE4300> on motherboard
acpi0: Power Button (fixed)
Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 1000
acpi_timer0: <24-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
agp0: <Intel 82443GX host to PCI bridge> mem 0xf0000000-0xf3ffffff at  
device 0.0 on pci0
pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 1.0 on pci0
pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
pci1: <display, VGA> at device 0.0 (no driver attached)
pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 2.0 on pci0
pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
ahc0: <Adaptec aic7890/91 Ultra2 SCSI adapter> port 0xec00-0xecff mem  
0xf9fff000-0xf9ffffff irq 16 at device 4.0 on pci2
ahc0: [GIANT-LOCKED]
aic7890/91: Ultra2 Wide Channel A, SCSI Id=7, 32/253 SCBs
ahc1: <Adaptec aic7860 Ultra SCSI adapter> port 0xe800-0xe8ff mem  
0xf9ffe000-0xf9ffefff irq 16 at device 6.0 on pci2
ahc1: [GIANT-LOCKED]
aic7860: Ultra Single Channel A, SCSI Id=7, 3/253 SCBs
aac0: <Dell PERC 2/QC> port 0xe400-0xe4ff mem 0xf9ffc000-0xf9ffdfff  
irq 19 at device 13.0 on pci2
aac0: [FAST]
aac0: Adaptec Raid Controller 2.0.0-1
isab0: <PCI-ISA bridge> at device 7.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel PIIX4 UDMA33 controller> port  
0x1f0-0x1f7,0x3f6,0x170-0x177,0x376,0xffa0-0xffaf at device 7.1 on pci0
ata0: <ATA channel 0> on atapci0
ata1: <ATA channel 1> on atapci0
uhci0: <Intel 82371AB/EB (PIIX4) USB controller> at device 7.2 on pci0
uhci0: [GIANT-LOCKED]
usb0: <Intel 82371AB/EB (PIIX4) USB controller> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
pci0: <bridge> at device 7.3 (no driver attached)
dc0: <ADMtek AN985 10/100BaseTX> port 0xdc00-0xdcff mem  
0xfe101000-0xfe1013ff irq 20 at device 8.0 on pci0
miibus0: <MII bus> on dc0
ukphy0: <Generic IEEE 802.3u media interface> on miibus0
ukphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
dc0: Ethernet address: 00:04:5a:89:7c:0d
fxp0: <Intel 82559 Pro/100 Ethernet> port 0xd8c0-0xd8ff mem  
0xfe100000-0xfe100fff,0xfe000000-0xfe0fffff irq 21 at device 10.0 on  
pci0
miibus1: <MII bus> on fxp0
inphy0: <i82555 10/100 media interface> on miibus1
inphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
fxp0: Ethernet address: 00:90:27:d0:e1:86
fdc0: <floppy drive controller> port 0x3f0-0x3f5,0x3f7 irq 6 drq 2 on  
acpi0
fdc0: [FAST]
fd0: <1440-KB 3.5" drive> on fdc0 drive 0
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> port 0x60,0x64 irq 1 on acpi0
atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
atkbd0: [GIANT-LOCKED]
psm0: <PS/2 Mouse> irq 12 on atkbdc0
psm0: [GIANT-LOCKED]
psm0: model Generic PS/2 mouse, device ID 0
sio0: configured irq 4 not in bitmap of probed irqs 0
sio0: port may not be enabled
sio0: <16550A-compatible COM port> port 0x3f8-0x3ff irq 4 on acpi0
sio0: type 16550A
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
sio1: port may not be enabled
pmtimer0 on isa0
orm0: <ISA Option ROMs> at iomem 0xc0000-0xc7fff,0xc8000-0xc87ff, 
0xc8800-0xc8fff,0xc9000-0xccfff on isa0
ppc0: parallel port not found.
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on  
isa0
Timecounter "TSC" frequency 596922026 Hz quality 800
Timecounters tick every 1.000 msec
Waiting 5 seconds for SCSI devices to settle
aacd0: <Volume> on aac0
aacd0: 17355MB (35544576 sectors)
aacd1: <RAID 5> on aac0
aacd1: 138850MB (284365824 sectors)
cd0 at ahc1 bus 0 target 5 lun 0
cd0: <NEC CD-ROM DRIVE:466 1.06> Removable CD-ROM SCSI-2 device
cd0: 20.000MB/s transfers (20.000MHz, offset 15)
cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
Trying to mount root from ufs:/dev/aacd0s1a



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?F0F53A17-6EA9-42C9-9FFF-D8679A855075>