Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Wed, 31 Dec 2003 16:19:48 -0600
From:      "freebsd" <freebsd@thebeatbox.org>
To:        <freebsd-Draft@thebeatbox.org>, <questions@freebsd.org>
Subject:   freezing with intel motherboard D865PERL 
Message-ID:  <200312311619.AA47579434@thebeatbox.org>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Hello all,
I am having the following problem with a new system:
the system will install (minimal) fine from cd, after install when i am attempting to do anything cpu intensive (for example compiling a port or a custom kernal) the console freezes, I am not able to switch to another console, or ssh in, or ping the box after a ping.  I was wondering if anyone else has had this type of problem...and more importantly found a solution.

Box Specs:
Intel D865PERL motherboard
3.06 P4 CPU
1GB DDR Ram
40GB Maxtor HD (system)
2 x 250GB Western Digital HD (storage, not used or configured yet)
generic video card
onboard intel nic

FreeBSD dmesg:
Copyright (c) 1992-2003 The FreeBSD Project.
Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
        The Regents of the University of California. All rights reserved.
FreeBSD 4.9-RELEASE #0: Mon Oct 27 17:51:09 GMT 2003
    root@freebsd-stable.sentex.ca:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC
Timecounter "i8254"  frequency 1193182 Hz
CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz (2992.52-MHz 686-class CPU)
  Origin = "GenuineIntel"  Id = 0xf29  Stepping = 9
  Features=0xbfebfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,DTS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,PBE>
  Hyperthreading: 2 logical CPUs
real memory  = 1072889856 (1047744K bytes)
avail memory = 1038860288 (1014512K bytes)
Preloaded elf kernel "kernel" at 0xc053f000.
Warning: Pentium 4 CPU: PSE disabled
Pentium Pro MTRR support enabled
md0: Malloc disk
Using $PIR table, 12 entries at 0xc00f3d20
npx0: <math processor> on motherboard
npx0: INT 16 interface
pcib0: <Host to PCI bridge> on motherboard
pci0: <PCI bus> on pcib0
agp0: <Intel 82865 host to AGP bridge> mem 0xfc000000-0xfdffffff at device 0.0 on pci0
pcib1: <PCI to PCI bridge (vendor=8086 device=2571)> at device 1.0 on pci0
pci1: <PCI bus> on pcib1
uhci0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> port 0xcc00-0xcc1f irq 9 at device 29.0 on pci0
usb0: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-A> on uhci0
usb0: USB revision 1.0
uhub0: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub0: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> port 0xd000-0xd01f irq 5 at device 29.1 on pci0
usb1: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-B> on uhci1
usb1: USB revision 1.0
uhub1: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> port 0xd400-0xd41f irq 10 at device 29.2 on pci0
usb2: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-C> on uhci2
usb2: USB revision 1.0
uhub2: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub2: 2 ports with 2 removable, self powered
uhci3: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-D> port 0xd800-0xd81f irq 9 at device 29.3 on pci0
usb3: <Intel 82801EB (ICH5) USB controller USB-D> on uhci3
usb3: USB revision 1.0
uhub3: Intel UHCI root hub, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1
uhub3: 2 ports with 2 removable, self powered
pcib2: <Intel 82801BA/BAM (ICH2) Hub to PCI bridge> at device 30.0 on pci0
pci2: <PCI bus> on pcib2
pci2: <SiS model 0325 VGA-compatible display device> at 0.0 irq 11
fwohci0: <Lucent FW322/323> mem 0xff9af000-0xff9affff irq 12 at device 7.0 on pci2
fwohci0: OHCI version 1.0 (ROM=0)
fwohci0: No. of Isochronous channel is 8.
fwohci0: EUI64 00:0c:f1:00:00:96:f8:a6
fwohci0: Phy 1394a available S400, 3 ports.
fwohci0: Link S400, max_rec 2048 bytes.
firewire0: <IEEE1394(FireWire) bus> on fwohci0
if_fwe0: <Ethernet over FireWire> on firewire0
if_fwe0: Fake Ethernet address: 02:0c:f1:96:f8:a6
sbp0: <SBP2/SCSI over firewire> on firewire0
fwohci0: Initiate bus reset
fwohci0: BUS reset
fwohci0: node_id=0xc800ffc0, gen=1, CYCLEMASTER mode
firewire0: 1 nodes, maxhop <= 0, cable IRM = 0 (me)
firewire0: bus manager 0 (me)
fxp0: <Intel 82801BA (D865) Pro/100 VE Ethernet> port 0xb800-0xb83f mem 0xff9ae000-0xff9aefff irq 3 at device 8.0 on pci2
fxp0: Ethernet address 00:0c:f1:96:f8:a6
inphy0: <i82562ET 10/100 media interface> on miibus0
inphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto
isab0: <PCI to ISA bridge (vendor=8086 device=24d0)> at device 31.0 on pci0
isa0: <ISA bus> on isab0
atapci0: <Intel ICH5 ATA100 controller> port 0xffa0-0xffaf,0-0x3,0-0x7,0-0x3,0-0x7 at device 31.1 on pci0
ata0: at 0x1f0 irq 14 on atapci0
ata1: at 0x170 irq 15 on atapci0
atapci1: <Intel ICH5 SATA150 controller> port 0xdc00-0xdc0f,0xe000-0xe003,0xe400-0xe407,0xe800-0xe803,0xec00-0xec07 irq 10 at device 31.2 on pci0
ata2: at 0xec00 on atapci1
ata3: at 0xe400 on atapci1
pci0: <unknown card> (vendor=0x8086, dev=0x24d3) at 31.3 irq 12
orm0: <Option ROM> at iomem 0xc0000-0xcffff on isa0
pmtimer0 on isa0
fdc0: ready for input in output
fdc0: cmd 3 failed at out byte 1 of 3
atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
atkbd0: <AT Keyboard> flags 0x1 irq 1 on atkbdc0
kbd0 at atkbd0
vga0: <Generic ISA VGA> at port 0x3c0-0x3df iomem 0xa0000-0xbffff on isa0
sc0: <System console> at flags 0x100 on isa0
sc0: VGA <16 virtual consoles, flags=0x300>
sio0 at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
sio0: type 16550A
sio1: configured irq 3 not in bitmap of probed irqs 0
ppc0: <Parallel port> at port 0x378-0x37f irq 7 on isa0
ppc0: Generic chipset (NIBBLE-only) in COMPATIBLE mode
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0
plip0: <PLIP network interface> on ppbus0
lpt0: <Printer> on ppbus0
lpt0: Interrupt-driven port
ad0: 39205MB <Maxtor 6E040L0> [79656/16/63] at ata0-master UDMA100
ad2: 238475MB <WDC WD2500JB-00EVA0> [484521/16/63] at ata1-master UDMA100
ad3: 238475MB <WDC WD2500JB-00EVA0> [484521/16/63] at ata1-slave UDMA100
acd0: CDROM <OEM CD-ROM F564E> at ata0-slave PIO4
Mounting root from ufs:/dev/ad0s1a

other notes:
Generic 4.9 kernal
I have tried 5.1 and 5.2 and have experianced the same freezing problem, which makes me think the hardware route.

The box doesn't reboot when it freezes, so I don't think it is a temperature issue
I have switched out the power supply as well as the motherboard (same model)

Any thoughts or suggestions?

Thanks for your time.


Roland Wells



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?200312311619.AA47579434>