Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Fri, 27 Jul 2007 16:15:05 -0700 (PDT)
From:      youshi10@u.washington.edu
To:        Snow Mountains <snow.mountains.4@gmail.com>
Cc:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: Master volume doesn't work with headphones
Message-ID:  <Pine.LNX.4.43.0707271615050.2643@hymn05.u.washington.edu>
In-Reply-To: <3cf9f8920707271455j7f516ccg747be8894cf4c681@mail.gmail.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On Fri, 27 Jul 2007, Snow Mountains wrote:

> (Posted this yesterday to the multimedia list, but questions list
> seems to be more appropriate. Sorry for double posting.)
>
> Hi FreeBSD people,
> I have a simple mixer question. What I can do to get Master volume
> working the same way with and without headphones?
> If I plug in headphones (dell i5100), master volume does nothing (even
> if I set it to 0 or 100), and I must use pcm; this is not nice because
> then KDE tray volume control doesn't work.
> What is the cause of this and how can I change it?
> Apologize if this is a stupid question.
>
> %sysctl -a | grep snd
> hw.snd.report_soft_formats: 1
> hw.snd.targetirqrate: 32
> hw.snd.verbose: 1
> hw.snd.maxautovchans: 4
> hw.snd.unit: 0
> hw.snd.pcm0.buffersize: 16384
>
> %mixer
> SM Mixer vol      is currently set to  83:83
> Mixer pcm      is currently set to  78:78
> Mixer speaker  is currently set to  75:75
> Mixer line     is currently set to  75:75
> Mixer mic      is currently set to   0:0
> Mixer cd       is currently set to  75:75
> Mixer rec      is currently set to 100:100
> Mixer igain    is currently set to 100:100
> Mixer ogain    is currently set to  70:70
> Mixer line1    is currently set to   0:0
> Mixer phin     is currently set to   0:0
> Mixer phout    is currently set to   0:0
> Mixer video    is currently set to  75:75
> Recording source: mic
>
> %kldstat
> Id Refs Address    Size     Name
> 1   14 0xc0400000 742370   kernel
> 3    2 0xc0b4e000 1af50    linux.ko
> 4    1 0xc0b69000 58554    acpi.ko
> 5    1 0xc3adf000 5000     snd_ich.ko
> 6    1 0xc3ae4000 1c000    sound.ko
> 7    1 0xc3b12000 6000     linprocfs.ko
> 8    1 0xc3b22000 4000     logo_saver.ko
>
> Thank you
> SM

That's most likely an arts config issue. I haven't toyed around with it for ages so I don't think I can really help you with the problem.

HTH (get you started in the right direction..),
-Garrett




Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?Pine.LNX.4.43.0707271615050.2643>