Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Fri, 22 Jul 2011 17:24:54 +0200
From:      "Christopher J. Ruwe" <cjr@cruwe.de>
To:        Pan Tsu <inyaoo@gmail.com>
Cc:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: zpool-zfs'es on a GELI-encrypted volume are not mounted at boot [patch included]
Message-ID:  <20110722172454.2cf322e6@dijkstra>
In-Reply-To: <86r55wd0ot.fsf@gmail.com>
References:  <20110710142617.1d80289b@dijkstra> <86mxgmjooc.fsf@gmail.com> <20110710160504.0d4bf4c0@dijkstra> <20110710145044.GA94832@icarus.home.lan> <20110710172012.51fce47c@dijkstra> <86tyauc7vb.fsf@gmail.com> <20110711194707.48812c43@dijkstra> <86r55wd0ot.fsf@gmail.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On Tue, 12 Jul 2011 00:25:38 +0400
Pan Tsu <inyaoo@gmail.com> wrote:

> "Christopher J. Ruwe" <cjr@cruwe.de> writes:
> 
> [...]
> > In this setup, I should not have any problems. However, I do not
> > realize (and very much doubt) that I changed anything in the order
> > of the services (lacking the capability to deterministically do so,
> > anyway).
> >
> > From rcorder I understand that all that is required to set rcorder
> > right would be to change /etc/rc.d/zfs to include a REQUIRE: geli,
> > so that my geli-encrypted volume would be unlocked before all
> > zfs-datasets are mounted?
> 
> Yep, or revert to default where rc.d/zfs depends on
> rc.d/mountcritlocal.
> 
>   $ svn co -qr223699 svn://svn.freebsd.org/base/stable/8/etc/rc.d
>   $ rcorder rc.d/* | nl | sed /zfs/q
>        1  rc.d/hostid
>        2  rc.d/zvol
>        3  rc.d/dumpon
>        4  rc.d/ddb
>        5  rc.d/initrandom
>        6  rc.d/geli
>        7  rc.d/gbde
>        8  rc.d/encswap
>        9  rc.d/ccd
>       10  rc.d/swap1
>       11  rc.d/fsck
>       12  rc.d/root
>       13  rc.d/hostid_save
>       14  rc.d/mdconfig
>       15  rc.d/mountcritlocal
>       16  rc.d/zfs
> >
> > If so, what could be the reason that my rcorder-setup deviates from
> > the standard and how could I coerce it back to standard?
> 
> No idea. Try basic check with
> 
>   $ diff -ur /usr/src/etc/rc.d /etc/rc.d
>   $ mergemaster
>   $ mergemaster -s
> 
> unless someone else can reproduce your issue.


Please accept my apologies for replying so late, I was stuck up in work and could not find time to test this issue.

Your proposed solution of reverting to the default setup worked as expected. My idea of adding a REQUIRE: geli to /etc/rc.d/zfs did not, although rcorder showed geli before zfs then.

However, with my problem solved, I have no incentive to research why I deviated from default rc.d in the first place ... the only thing I am sure of is, that it was not intentionally.

Anyhow, thank you for your help, it is really appreciated.
-- 
Christopher J. Ruwe
TZ GMT + 2



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?20110722172454.2cf322e6>