Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Wed, 8 Mar 2017 08:15:33 +0000
From:      Arthur Chance <freebsd@qeng-ho.org>
To:        Xihong Yin <xyin@gmx.com>, freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: Xorg failed to start as normal user
Message-ID:  <b92d199d-8841-b80a-4764-eff4df4e1002@qeng-ho.org>
In-Reply-To: <alpine.BSF.2.20.1703072304290.1506@ebhgre1.zlubzr.jrfgryy.pbz>
References:  <alpine.BSF.2.20.1703072304290.1506@ebhgre1.zlubzr.jrfgryy.pbz>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On 08/03/2017 04:13, Xihong Yin wrote:
> Hi,
> 
> I recently upgraded from 10.3 to 11. All ports are upgraded as well. I
> have a strange problem, Xorg failed to start when I login as a normal
> user. If I login as root, Xorg can starts without a problem.
> 
> I already added the normal user to the wheel group.
> 
> Below is the error message of the failed case. Please help.
> 
> 
> [  9822.110] (EE)
> [  9822.110] (EE) Backtrace:
> [  9822.117] (EE) 0: /usr/local/bin/X (OsInit+0x3fb) [0x82024d6]
> [  9822.124] (EE) 1: /lib/libthr.so.3 (_pthread_sigmask+0x6a4) [0x286fceb4]
> [  9822.132] (EE) 2: /lib/libthr.so.3 (_pthread_getspecific+0x110b)
> [0x286fcc5b]
> [  9822.139] (EE) 3: ? (?+0x110b) [0xbfc0010f]
> [  9822.147] (EE) 4: /usr/local/llvm39/lib/libLLVM-3.9.so
> (LLVMParseCommandLineO
> ptions+0xa6c) [0x2a0388b8]
> [  9822.155] (EE) 5: /usr/local/llvm39/lib/libLLVM-3.9.so
> (LLVMParseCommandLineO
> ptions+0xbec) [0x2a038bb8]
> [  9822.162] (EE) 6: /usr/local/llvm39/lib/libLLVM-3.9.so
> (_ZN4llvm2cl6Option11a
> ddArgumentEv+0x8c) [0x2a02b388]
> [  9822.170] (EE) 7: /usr/local/llvm37/lib/libLLVMSupport.so.3.7
> (_ZNSt3__127__i
> nsertion_sort_incompleteIRNS_6__lessINS_4pairIN4llvm10TimeRecordENS_12basic_stri
> 
> ngIcNS_11char_traitsIcEENS_9allocatorIcEEEEEESB_EEPSB_EEbT0_SF_T_+0x7de)
> [0x2e38
> d15c]
> [  9822.177] (EE) 8: /usr/local/llvm37/lib/libLLVMSupport.so.3.7
> (_ZN4llvm3sys8W
> atchdogD2Ev+0x1b2) [0x2e3cb154]
> [  9822.185] (EE) 9: /usr/local/llvm37/lib/libLLVMSupport.so.3.7
> (_init+0xd) [0x
> 2e31817a]
> [  9822.192] (EE) 10: ? (_rtld_is_dlopened+0x1392) [0x28241274]
> [  9822.200] (EE) 11: ? (dlopen+0x1b5) [0x2823ce5a]
> [  9822.207] (EE) 12: ? (dlopen+0x24) [0x2823cb38]
> [  9822.214] (EE) 13: /usr/local/lib/libGL.so.1 (_init+0x230d0)
> [0x28876fe4]
> [  9822.222] (EE) 14: /usr/local/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
> (GlxSetVi
> sualConfigs+0x6ef8) [0x28861f80]
> [  9822.229] (EE) 15: /usr/local/lib/libGL.so.1 (_init+0x219b1)
> [0x288741a6]
> [  9822.237] (EE) 16: /usr/local/bin/X (InitExtensions+0x6c) [0x80f2e88]
> [  9822.244] (EE) 17: /usr/local/bin/X (remove_fs_handlers+0x34f)
> [0x807d83e]
> [  9822.251] (EE) 18: /usr/local/bin/X (_start+0x23c) [0x8066308]
> [  9822.258] (EE) 19: /usr/local/bin/X (_start+0x15a) [0x8066144]
> [  9822.266] (EE) 20: /usr/local/bin/X (_start+0x18) [0x8065ea8]
> [  9822.266] (EE)
> [  9822.266] (EE) Segmentation fault at address 0x2f1c6000
> [  9822.266] (EE)
> Fatal server error:
> [  9822.266] (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting
> [  9822.266] (EE)
> [  9822.266] (EE)
> 

I had a similar problem a few weeks ago. In my case it was because I had
two versions of llvm installed as it had been upgraded but the old
version wasn't deleted, and the X server was linking to both of them for
some reason. Try

pkg info -x llvm

and see if that's the case for you. For me, simply using pkg delete on
the older version fixed the problem.

-- 
By June 1949, people had begun to realize that it was not so easy to
get a program right as had at one time appeared. It was on one of my
journeys between the EDSAC room and the punching equipment that the
realization came over me with full force that a good part of the
remainder of my life was going to be spent in finding errors in my own
programs.

	-- Maurice Wilkes



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?b92d199d-8841-b80a-4764-eff4df4e1002>