Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Wed, 21 Jan 2009 13:37:22 -0000
From:      "Graeme Dargie" <arab@tangerine-army.co.uk>
To:        <freebsd-questions@freebsd.org>
Subject:   RE: Motherboard support
Message-ID:  <01FB8F39BAD0BD49A6D0DA8F78973929560F@Mercury.galaxy.lan.lcl>
In-Reply-To: <1232534153.1141.16.camel@laptop2.herveybayaustralia.com.au>
References:  <01FB8F39BAD0BD49A6D0DA8F78973929560C@Mercury.galaxy.lan.lcl> <1232534153.1141.16.camel@laptop2.herveybayaustralia.com.au>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Well I spent a little more time having a look in the bios

Here are the results from various settings and a potential solution.

SATA controller in Native IDE mode
All drives show as IDE at the POST summary screen on boot

In FreeBSD
SATA Ports 0-3 The disks show =20
SATA Ports 4&5 No disks show

Dmesg shows the following

ad4: 476940MB <SAMSUNG HD502IJ 1AA01113> at ata2-master SATA300
ad6: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata3-master SATA300
ad8: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata4-master SATA300
ad10: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata5-master SATA300

SATA Controller in AHCI Mode
All drives show up on RAID Controller POST summary screen

In FreeBSD
SATA Ports 0-5 now show disks connected

Dmesg shows the following

ad4: 476940MB <SAMSUNG HD502IJ 1AA01113> at ata2-master SATA300
ad6: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata3-master SATA300
ad8: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata4-master SATA300
ad10: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata5-master SATA300
ad12: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata6-master SATA300
ad14: 476940MB <Hitachi HDP725050GLA360 GM4OA5CA> at ata7-master SATA300

I have read there have been problems with the realtek 8169/8111c NIC
card on some systems with under FreeBSD, but I cant seem to find a
solution to this.

Regards

Graeme=20

-----Original Message-----
From: Da Rock [mailto:rock_on_the_web@comcen.com.au]=20
Sent: 21 January 2009 10:36
To: freebsd-questions@freebsd.org
Subject: Re: Motherboard support

On Tue, 2009-01-20 at 22:58 +0000, Graeme Dargie wrote:
> Hello,
>=20
> =20
>=20
> I have built a machine with a Gigabyte GA-MA74GM-S2, running Freebsd
> 7.1. For the most part it is fine but I do have two problems
>=20
> =20
>=20
> 1)       The NIC a realtek 8111C keeps giving watchdog timeout
messages
> and the link state changes from up to down and back to up again.
>=20
> =20
>=20
> 2)       The two hard disks that are attached to the sata raid
> controller are not seen by Freebsd, the raid card is set to native ide
> as I want to use ZFS rather than the onboard raid system and all the
> drives are present at post. I understand this motherboard uses a
AMD740
> chipset and has 740 northbridge and a SB700 southbridge.
>=20
> =20
>=20
> Any ideas tips pointers would be most welcome

I'm not sure about the NIC, but I don't think the native ide or sata
control matters in terms of zfs (I could be wrong, and please correct me
if so experts). The sata controller should recognize the disks with or
without raid, which freebsd should recognize then install on. I use sata
in this mode on my systems, and freebsd works fine. Any software raid
wouldn't care then as long as freebsd itself recognizes the drives.

HTH

_______________________________________________
freebsd-questions@freebsd.org mailing list
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
To unsubscribe, send any mail to
"freebsd-questions-unsubscribe@freebsd.org"




Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?01FB8F39BAD0BD49A6D0DA8F78973929560F>