Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Mon, 29 Oct 2012 18:07:12 +0200
From:      Alexander Motin <mav@FreeBSD.org>
To:        Big Yuuta <init.py@gmail.com>
Cc:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: No sound from speaker, using Realtek ALC269 and snd_hda
Message-ID:  <508EA9B0.2070501@FreeBSD.org>
In-Reply-To: <CAN5iB8ShL+BbSHDXhX65_DwiMjAjUpgO273-=VpUYicD_hDjcA@mail.gmail.com>
References:  <CAN5iB8RJe=JY2zsDG40gtCwcf4uJBt0+txiSSuHqnZ1Ob6=HZg@mail.gmail.com> <508D8755.1080501@FreeBSD.org> <CAN5iB8T9RySw4h5HaM=pCA_G8n4yVa+Awdz4_YO8yr-FFk3iZg@mail.gmail.com> <508D98C9.30603@FreeBSD.org> <CAN5iB8QMm80VWzRFMsD=_vDN0HNLCoU2tb-Bt6n5qjUOcLHDXA@mail.gmail.com> <CAN5iB8R--Jm5o57u3_xKwN_5Cd=3zSXEWj42DdxakXptBiYqKQ@mail.gmail.com> <508DA4D0.8040604@FreeBSD.org> <CAN5iB8ShL+BbSHDXhX65_DwiMjAjUpgO273-=VpUYicD_hDjcA@mail.gmail.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On 29.10.2012 17:44, Big Yuuta wrote:
> Hi, Alexander
>
> On Sun, Oct 28, 2012 at 10:34 PM, Alexander Motin <mav@freebsd.org> wrote:
>> Also check that pin sensing is working. Try to plug in/out headphones. With
>> verbose messages enabled, you should see messages about that on console and
>> in logs.
>
> Pin sensing works fine. I tested it and whenever I plug the headphone in,
> I can hear the sound from the headphone, and I have this output
> on the console:
>
> hdaa0: Pin sense: nid=26 sence=0x80000000 (connected)
> pcm0: Redirect output to: headphones
> hdaa0: Pin sense: nid=26 sence=0x00000000 (disconnected)
> pcm0: Redirect output to: main
>
> I think the redirection works, but nid20 is not well set? Is "main" here
> the 1st nid of the association? i.e. nid20 which has seq=0?

Not necessary the seq=0, as it can be multichannel output, but in this 
case -- yes.

> I hope I'm not bothering you with my questions, and again thanks
> a lot for all your work, patience, and help!

Unfortunately I am almost run out of ideas. Neither Linux nor audio/oss 
seems have specific code for your system. That makes me think that 
problem is in some different basic assumptions in the drivers. But that 
doesn't give any hint to find it out.

You may try to play with setting different levels of ivref/ovref 
voltages via hint.hdaa.0.config tunable. I haven't even seen it 
affecting power amplifier, but who knows...

-- 
Alexander Motin



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?508EA9B0.2070501>