Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Fri, 3 May 2002 14:37:41 +0200
From:      "J.J.Rijpkema" <jeff.rijpkema@planet.nl>
To:        <freebsd-questions@FreeBSD.ORG>
Subject:   X11 Problem
Message-ID:  <000001c1f29f$5199f290$9600000a@pluto>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
This is a multi-part message in MIME format.

------=_NextPart_000_0001_01C1F2B0.1522C290
Content-Type: text/plain;
	charset="us-ascii"
Content-Transfer-Encoding: 7bit

Hello,
 
I am a Newbie to BSD and I have a problem configuring the X11.
First I installed FreeBSD without any problem, but when I want to
configure X11, I constantly get the message that the X Server can't
start.
I have read the chapter about Configuring X, it says that (a different
way than using /stand/sysinstall) you can configure X if you type
XFree86 -configure, it than makes a new XF86Config.new file to edit.
But when I do this, my monitor goes black and than turns off for about
10 sec. and than it switches on again, but than I can't see anything 
it just turns on.
After I reboot (with ctrl+alt+del or the power button), I do have the
file XF86Config.new that should be created, nothing wrong about that,
but I
still can't start X with startx because than I get the same thing as
when I create the XF86Config.new file.
 
I have a Intel 810e chipset, and I have read that XFree86 4.X supports
these chips.
I also read that if you want to configure the XF86Config file for these
chips that you have to load the agp.ko module into the kernel to use
agpgart
I have done this by adding the line agp_load="YES" to the
/boot/loader.conf file, they said it than loads the module at booting.
I also created the AGP device node in the /dev directory with sh MAKEDEV
agpgart, but with all these changes, I still can't configure or get the
X 
server starting.
 
I don't know if I am doing something wrong or missing something, but
when I do I hope you guys can help me with this, because for so far I
like BSD
and would like to learn much more of it. 
 
Greetings 
J.J. Rijpkema
 

------=_NextPart_000_0001_01C1F2B0.1522C290
Content-Type: text/html;
	charset="us-ascii"
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable

<html xmlns:o=3D"urn:schemas-microsoft-com:office:office" =
xmlns:w=3D"urn:schemas-microsoft-com:office:word" =
xmlns:st1=3D"urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" =
xmlns=3D"http://www.w3.org/TR/REC-html40">;

<head>
<META HTTP-EQUIV=3D"Content-Type" CONTENT=3D"text/html; =
charset=3Dus-ascii">


<meta name=3DProgId content=3DWord.Document>
<meta name=3DGenerator content=3D"Microsoft Word 10">
<meta name=3DOriginator content=3D"Microsoft Word 10">
<link rel=3DFile-List href=3D"cid:filelist.xml@01C1F2B0.144FE230">
<o:SmartTagType =
namespaceuri=3D"urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags"
 name=3D"place"/>
<o:SmartTagType =
namespaceuri=3D"urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags"
 name=3D"State"/>
<!--[if gte mso 9]><xml>
 <o:OfficeDocumentSettings>
  <o:DoNotRelyOnCSS/>
 </o:OfficeDocumentSettings>
</xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml>
 <w:WordDocument>
  <w:SpellingState>Clean</w:SpellingState>
  <w:GrammarState>Clean</w:GrammarState>
  <w:DocumentKind>DocumentEmail</w:DocumentKind>
  <w:EnvelopeVis/>
  <w:Compatibility>
   <w:BreakWrappedTables/>
   <w:SnapToGridInCell/>
   <w:WrapTextWithPunct/>
   <w:UseAsianBreakRules/>
  </w:Compatibility>
  <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel>
 </w:WordDocument>
</xml><![endif]--><!--[if !mso]>
<style>
st1\:*{behavior:url(#default#ieooui) }
</style>
<![endif]-->
<style>
<!--
 /* Style Definitions */
 p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
	{mso-style-parent:"";
	margin:0cm;
	margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:12.0pt;
	font-family:"Times New Roman";
	mso-fareast-font-family:"Times New Roman";}
a:link, span.MsoHyperlink
	{color:blue;
	text-decoration:underline;
	text-underline:single;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
	{color:purple;
	text-decoration:underline;
	text-underline:single;}
span.EmailStyle17
	{mso-style-type:personal-compose;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-ansi-font-size:10.0pt;
	mso-bidi-font-size:10.0pt;
	font-family:Arial;
	mso-ascii-font-family:Arial;
	mso-hansi-font-family:Arial;
	mso-bidi-font-family:Arial;
	color:windowtext;}
span.EmailStyle18
	{mso-style-type:personal;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-ansi-font-size:10.0pt;
	mso-bidi-font-size:10.0pt;
	font-family:Arial;
	mso-ascii-font-family:Arial;
	mso-hansi-font-family:Arial;
	mso-bidi-font-family:Arial;
	color:windowtext;}
@page Section1
	{size:612.0pt 792.0pt;
	margin:72.0pt 90.0pt 72.0pt 90.0pt;
	mso-header-margin:35.4pt;
	mso-footer-margin:35.4pt;
	mso-paper-source:0;}
div.Section1
	{page:Section1;}
-->
</style>
<!--[if gte mso 10]>
<style>
 /* Style Definitions */=20
 table.MsoNormalTable
	{mso-style-name:"Table Normal";
	mso-tstyle-rowband-size:0;
	mso-tstyle-colband-size:0;
	mso-style-noshow:yes;
	mso-style-parent:"";
	mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
	mso-para-margin:0cm;
	mso-para-margin-bottom:.0001pt;
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-size:10.0pt;
	font-family:"Times New Roman";}
</style>
<![endif]-->
</head>

<body lang=3DEN-US link=3Dblue vlink=3Dpurple =
style=3D'tab-interval:36.0pt'>

<div class=3DSection1>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>Hello,<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'><o:p>&nbsp;</o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>I am a Newbie to BSD and I have a problem configuring =
the
X11.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>First I installed FreeBSD without any problem, but =
when I
want to configure X11, I constantly get the message that the X Server
can&#8217;t start.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>I have read the chapter about Configuring X, it says =
that (a
different way than using /stand/sysinstall) you can configure X if you =
type<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><b style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><font =
size=3D2
face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;font-family:Arial;font-weight:bold;
mso-bidi-font-weight:normal'>XFree86 =
&#8211;configure</span></font></b><font
size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;font-family:Arial'>, it than
makes a new <b style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><span =
style=3D'font-weight:
bold;mso-bidi-font-weight:normal'>XF86Config.new </span></b>file to =
edit.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>But when I do this, my monitor goes black and than =
turns off
for about 10 sec. and than it switches on again, but than I can&#8217;t =
see
anything <o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>it just turns on.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>After I reboot (with =
ctrl+alt+</span></font><st1:State><st1:place><font
  size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;font-family:Arial'>del</span></font></st1:place=
></st1:State><font
size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;font-family:Arial'> or the power
button), I do have the file XF86Config.new that should be created, =
nothing
wrong about that, but I<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>still can&#8217;t start X with <b =
style=3D'mso-bidi-font-weight:
normal'><span =
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:normal'>startx</span></b>
because than I get the same thing as when I create the XF86Config.new =
file.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'><o:p>&nbsp;</o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>I have a Intel 810e chipset, and I have read that =
XFree86
4.X supports these chips.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>I also read that if you want to configure the <b
style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><span =
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:
normal'>XF86Config</span></b> file for these chips that you have to load =
the <b
style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><span =
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:
normal'>agp.ko module</span></b> into the kernel to use <b =
style=3D'mso-bidi-font-weight:
normal'><span =
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:normal'>agpgart</span></b>=
<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>I have done this by adding the line <b =
style=3D'mso-bidi-font-weight:
normal'><span =
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:normal'>agp_load=3D&#8221;=
YES&#8221;
</span></b>to the <b style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><span
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:normal'>/boot/loader.conf<=
/span></b>
file, they said it than loads the module at =
booting.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>I also created the <b =
style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><span
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:normal'>AGP device node =
</span></b>in
the <b style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><span =
style=3D'font-weight:bold;
mso-bidi-font-weight:normal'>/dev</span></b> directory with <b
style=3D'mso-bidi-font-weight:normal'><span =
style=3D'font-weight:bold;mso-bidi-font-weight:
normal'>sh MAKEDEV agpgart</span></b>, but with all these changes, I =
still
can&#8217;t configure or get the X <o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>server starting.<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'><o:p>&nbsp;</o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>I don&#8217;t know if I am doing something wrong or =
missing
something, but when I do I hope you guys can help me with this, because =
for so
far I like BSD<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>and would like to learn much more of it. =
<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'><o:p>&nbsp;</o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>Greetings <o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'>J.J. Rijpkema<o:p></o:p></span></font></p>

<p class=3DMsoNormal><font size=3D2 face=3DArial><span =
style=3D'font-size:10.0pt;
font-family:Arial'><o:p>&nbsp;</o:p></span></font></p>

</div>

</body>

</html>

------=_NextPart_000_0001_01C1F2B0.1522C290--


To Unsubscribe: send mail to majordomo@FreeBSD.org
with "unsubscribe freebsd-questions" in the body of the message




Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?000001c1f29f$5199f290$9600000a>