Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Sun, 10 Dec 2017 20:02:16 -0600
From:      Adam Vande More <amvandemore@gmail.com>
To:        Gary Aitken <garya@nightmare.dreamchaser.org>
Cc:        FreeBSD Questions <freebsd-questions@freebsd.org>
Subject:   Re: Subject: Thunderbird causing system crash, need guidance
Message-ID:  <CA+tpaK0sG31TckxL8orNmAD0ZXSz7rJzEotjsCEtASw9u2COZg@mail.gmail.com>
In-Reply-To: <201712110045.vBB0jCTQ078476@nightmare.dreamchaser.org>
References:  <201712110045.vBB0jCTQ078476@nightmare.dreamchaser.org>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On Sun, Dec 10, 2017 at 6:45 PM, Gary Aitken <
garya@nightmare.dreamchaser.org> wrote:

> Hi all,
>
> Looking for guidance diagnosing a system crash caused by
> attempting to start Thunderbird.
>
> 10.3-RELEASE-p20 FreeBSD 10.3-RELEASE-p20 #0: Wed Jul 12 03:13:07
> UTC 2017     root@amd64-builder.daemonology.net:/usr/obj/usr
> /src/sys/GENERIC  amd64
>
> After running flawlessly for over a month, I started having
> sluggish behavior.  Since this is a known problem with firefox
> 56, I exited and restarted it several times over the course of a
> few days. Then yesterday (2017-12-08) the system hung and
> crashed.
>
> I have narrowed the cause down to Thunderbird 52.4.0, or at least
> something associated with it.
>
> The system + X seem to still run fine; openoffice, firefox, gimp.
> When I attempt to start t-bird the cursor disappears almost
> immediately, followed by a long wait with the display apparently
> frozen, and then results in a crash and reboot.
>
> It seems t-bird should crash/dump core without crashing the
> system if it was just a t-bird problem, even if it's a bad binary
> image?
>
> I originally had crash dumps disabled, so changed
>   dumpdev="NO" to "AUTO" in rc.conf
> but still no dump in /var/crash
>   only thing in /var/crash is minfree, which says "2048"
> At reboot, I see the message
>   "No suitable dump device was found"
> so presumably that is the cause of the missing dump.
> It may be my sys config, as /tmp and swap are memdisks.
> The disk has no swap or tmp partition; I'm not sure how or if I
> can modify fstab or the config to get swap on disk for a dump.
> From fstab:
>   /dev/ufs/hd250G1root  /     ufs     rw,noatime      1       1
>   /dev/ufs/hd250G1var   /var  ufs     rw,noatime      2       2
>   /dev/ufs/hd250G1usr   /usr  ufs     rw,noatime      7       3
>   tmpfs                 /tmp  tmpfs   rw,mode=01777   0       0
>   md99                  none  swap    sw,file=/usr/swap/swap,late     0
>    0
> /var is 16G
>
> It seems like it may be corrupted disk data, but I'm wondering if
> there's a good way to diagnose that.
>

fsck(8)

Your swap configuration is also mostly likely silly.  If you need more
performance, that's not the way to do it.

-- 
Adam



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?CA+tpaK0sG31TckxL8orNmAD0ZXSz7rJzEotjsCEtASw9u2COZg>