Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Sat, 10 Jan 2009 20:11:00 -0500
From:      William Gordon Rutherdale <will.rutherdale@utoronto.ca>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: Cannot get ethernet off the ground
Message-ID:  <49694724.6090705@utoronto.ca>
In-Reply-To: <3a142e750901101153x66d0099dxa871dce07df32175@mail.gmail.com>
References:  <4968EDAF.40108@utoronto.ca> <3a142e750901101153x66d0099dxa871dce07df32175@mail.gmail.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
I have to use paper-sneakernet because
- no network connectivity yet
- tried plugging in a memory stick; it flashed but nothing showed up 
with the 'mount' command

Here are the last two entries from the 'pciconf -lv' command, which look 
relevant to the problem.  I had to write them down on paper and walk 
over to this room to type them.  Please pardon any typos:

none2@pci0:2:0:0: class=0x020000 card=0x2abf103c chip=0x816810ec 
rev=0x02 hdr=0x00
    vendor          = 'Realtek Semiconductor'
    device          = 'RTL 8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC'
    class           = network
    subclass        = ethernet

fwohci0@pci:1:5:0:  class=0x0c0010 card=0x2a6f103c chip=0x581111c1 
rev=0x70 hdr=0x00
    vendor          = 'Lucent/Agere Systems (Was: AT&T MicroElectronics)'
    device          = 'FW322 1394A PCI PHY/Link Open Host Ctrlr I/F'
    class           = serial bus
    subclass        = FireWire

It sounds like I have both an ethernet adapter and firewire.  Some part 
of FreeBSD recognises both.  However the network configuration 
recognises the firewire and not the ethernet adapter as available for 
networking.  This is despite the network adapter actually being 
connected by CAT5 to a live network.

Question 0.  Is there a way to get ifconfig to recognise the ethernet 
adapter?

Question 1.  Is it possible that FreeBSD 7.1 would do a better job?

Question 2.  How can I mount and write stuff to my memory stick on this OS?

-Will



Paul B. Mahol wrote:
> On 1/10/09, William Gordon Rutherdale <will.rutherdale@utoronto.ca> wrote:
>   
>> Hi.
>>
>> I have just installed FreeBSD on a machine and am having trouble getting
>> basic ethernet connectivity working.
>>
>> I know that the interface works because it functioned fine with the old
>> virus software called 'Vista' on that connection.
>>
>> The ifconfig utility tells me that the machine recognises something
>> called fwe0 with an ethernet address of 02:1e:8c:9a:3b:96.  However
>> dmesg tells me this is a 'Fake Ethernet' address.
>>
>> I used ifconfig (as root) to set the ip address and netmask for fwe0,
>> but am unable to ping another machine on the network.  I have not tried
>> installing FreeBSD before but have installed other operating systems in
>> the past including various versions of Linux.
>>
>> Is it possible that FreeBSD is not recognising the ethernet device
>> properly at boot time, and giving it the wrong driver?  Or is there a
>> simpler step I missed?
>>
>> What steps can I take to get this interface working?
>>
>> -Will
>>
>> _______________________________________________
>> freebsd-questions@freebsd.org mailing list
>> http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
>> To unsubscribe, send any mail to "freebsd-questions-unsubscribe@freebsd.org"
>>
>>     
>
> fwe is ethernet emulation driver for firewire.
> post output of pciconf -lv.
>
>   




Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?49694724.6090705>