Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Mon, 17 Aug 2020 14:47:45 -0400
From:      Aryeh Friedman <aryeh.friedman@gmail.com>
To:        byrnejb@harte-lyne.ca
Cc:        FreeBSD Mailing List <freebsd-questions@freebsd.org>
Subject:   Re: Nvidia on FreeBSD
Message-ID:  <CAGBxaXn7mQ6_rnegjPQ7zSpoDSHu5uumqX7BMQtyy1J1P-U0gA@mail.gmail.com>
In-Reply-To: <CAGBxaXmz9Y9=zb=_MshHw0A3uBhao70uPRV53NukKjubaBBiXA@mail.gmail.com>
References:  <mailman.92.1597492801.32734.freebsd-questions@freebsd.org> <f9c552168fc16a0aa1c68abd9b0c80f0.squirrel@webmail.harte-lyne.ca> <CAGBxaXk0+Km44uS_ib4V=TGQLgCJvXkkw1Tr6-bsMjDnuxhP4Q@mail.gmail.com> <66e8ebe25c8952ef651ecdb46a8b4dc1.squirrel@webmail.harte-lyne.ca> <CAGBxaXmz9Y9=zb=_MshHw0A3uBhao70uPRV53NukKjubaBBiXA@mail.gmail.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Forgot to mention you should take a look at the config I mention in the
thread on upgrading to 4k since the existing config that post mentions
works 100% correctly at 1920x1080 on a GT 710

On Mon, Aug 17, 2020 at 2:43 PM Aryeh Friedman <aryeh.friedman@gmail.com>
wrote:

>
>
> On Mon, Aug 17, 2020 at 2:14 PM James B. Byrne via freebsd-questions <
> freebsd-questions@freebsd.org> wrote:
>
>>
>> These are the installed packages relating to nvidia:
>>
>> [root@vhost01 ~ (master)]# pkg info -x drm
>> libdrm-2.4.102,1
>>
>>
>> [root@vhost01 ~ (master)]# pkg info -x nvidia
>> nvidia-driver-390-390.138
>>
>> This is what I have in rc.conf:
>>
>> kld_list="cuse fuse linux nvidia nvidia-modeset"
>>
>>
>> This is everything from dmesg that I can identify as being related to
>> nvidia or
>> video:
>>
>> VT(vga): resolution 640x480
>>
>>
>>
>> vtvga0: <VT VGA driver> on motherboard
>>
>>
>>
>> hdacc0: <NVIDIA (0x0051) HDA CODEC> at cad 0 on hdac0
>> hdaa0: <NVIDIA (0x0051) Audio Function Group> at nid 1 on hdacc0
>> pcm0: <NVIDIA (0x0051) (HDMI/DP 8ch)> at nid 4 on hdaa0
>> pcm1: <NVIDIA (0x0051) (HDMI/DP 8ch)> at nid 5 on hdaa0
>>
>>
>>
>> nvidia0: <GeForce GT 730> on vgapci0
>> vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
>> vgapci0: child nvidia0 requested pci_enable_io
>> nvidia-modeset: Loading NVIDIA Kernel Mode Setting Driver for UNIX
>> platforms
>> 390.138  Thu May 14 04:04:42 PDT 2020
>>
>>
>>
>> AMD-Vi: IVRS Info VAsize = 64 PAsize = 48 GVAsize = 2 flags:0
>> driver bug: Unable to set devclass (class: ppc devname: (unknown)) ivhd0:
>> <AMD-Vi/IOMMU ivhd with EFR> on acpi0
>> ivhd0: Flag:b0<IotlbSup,Coherent>
>> ivhd0: Features(type:0x11) MsiNumPPR = 0 PNBanks= 2 PNCounters= 0
>> ivhd0: Extended features[31:0]:22294ada<PPRSup,NXSup,GTSup,IASup> HATS =
>> 0x2
>> GATS = 0x0 GLXSup = 0x1 SmiFSup = 0x1 SmiFRC = 0x2 GAMSup = 0x1
>> DualPortLogSup
>> = 0x2 DualEventLogSup = 0x2
>> ivhd0: Extended features[62:32]:f77ef<USSup> Max PASID: 0x2f DevTblSegSup
>> = 0x3
>> MarcSup = 0x1
>> ivhd0: supported paging level:7, will use only: 4
>> ivhd0: device range: 0x0 - 0xffff
>> ivhd0: PCI cap 0x190b640f@0x40 feature:19<IOTLB,EFR,CapExt>
>>
>>
>> I have two Ancore Communiucations Inc. 23" monitors that previously ran
>> at 1920
>> x 1080, 60 Hz.  One of these is presently attached to the DVI port of the
>> Nvidia card.  It is considered unknow by mate and reporta a resolution of
>> 1024
>> x 768 but the display looks more like 800 x 600.
>>
>> What are the next steps to get this thing recognized.
>>
>
> Steps:
> 1. Remove all mention of DRM from your configs and delete the kld_list
> line from /etc/rc.conf
> 1. deinstall/delete *ALL* packages
> 2. Get a copy of the /usr/ports directly that is recent
> 3. Build /usr/ports/X11/nvidia-driver-390 from source as follows:
>      (optional) cd /usr/ports/ports-mgmt/portmaster
>      cd /usr/ports
>      rehash
>      portmaster X11/nvidia-driver-390
> 4. Add to /boot/loader.conf:
>      nvidia-modeset_enable="YES"
> 5. Reboot
> 6. Reinstall whatever other X stuff you want (after verifying that
> nvdia-modeset is loaded)
> --
> Aryeh M. Friedman, Lead Developer, http://www.PetiteCloud.org
>


-- 
Aryeh M. Friedman, Lead Developer, http://www.PetiteCloud.org



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?CAGBxaXn7mQ6_rnegjPQ7zSpoDSHu5uumqX7BMQtyy1J1P-U0gA>