Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Wed, 22 Jan 2014 21:20:43 +0000
From:      Frank Leonhardt <frank2@fjl.co.uk>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: Mounting NTFS on 10.0-RELEASE
Message-ID:  <52E0362B.8090800@fjl.co.uk>
In-Reply-To: <20140122125312.34ff36f4@kalimero.tijl.coosemans.org>
References:  <52DEC1F2.1040008@fjl.co.uk> <20140122125312.34ff36f4@kalimero.tijl.coosemans.org>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On 22/01/2014 11:53, Tijl Coosemans wrote:
> On Tue, 21 Jan 2014 18:52:34 +0000 Frank Leonhardt wrote:
>> I new I was in for trouble when mount_ntfs wasn't found...
>>
>> Okay, I need to mount an NTFS volume on FreeBSD 10.0 (on ZFS if it
>> matters). Unfortunately there doesn't look to be an NTFS module any
>> more. 'sfunny, as I thought putting FUSE in the base system was supposed
>> to interface to anything. It probably does, but I just don't know how
>> and I'm in a hurry. Reading the obvious manual pages isn't any help, so
>> I need a non-obvious one, no doubt. As this has whole FUSE business has
>> been in flux, all the pages I Google are out-of-date.
>>
>> I might suggest that when commands like mount_ntfs are removed for the
>> base that they be replaced by a script to print out some help.
> Try the sysutils/fusefs-ntfs port.
> _______________________________________________
>
Thanks! That's just what I needed - I tried looking for a port and 
couldn't find it.

I just compiled it, but it said...
================================================================
*** Error code 70

Stop.
make[1]: stopped in /usr/ports/sysutils/fusefs-ntfs
*** Error code 1

Stop.
make: stopped in /usr/ports/sysutils/fusefs-ntfs
================================================================

I'd tried using sysutils/ntfsprogs earlier (amongst a LOT of other 
things) and it looks like they're not friends. I *did* try to find the 
ntfs-3g port - should have guessed it was actually called fusefs-ntfs.

For anyone else looking for the solution, DON'T install 
sysutils/ntfsprogs (or if you do, "make deinstall"), and do build 
sysutils/fusefs-ntfs.

Then don't kid yourself that mount_ntfs is going to work :-)

What does work is:

Add 'fusefs_enable="YES"' to /etc/rc.conf
Add 'fuse_load=YES' to /boot/loader.conf

Reboot and then mount your USB NTFS volume thus:

ntfs-3g /dev/da0s1 /mnt

Obviously altering da0s1 to suit.

I'm not 100% sure that the lines in rc.conf and loader.conf are 
necessary but the machine's busy and I can't reboot it to find out. I 
shall document this at some point, when I've figured out how to get it 
to work the old way - i.e. mount_ntfs - but I'm posting this here in 
case anyone else has having the same trouble. Incidentally, mount -t 
ntfs-3g... doesn't do it.

Regards, Frank.




Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?52E0362B.8090800>