Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Sun, 13 May 2012 23:09:34 -0600
From:      PseudoCylon <moonlightakkiy@yahoo.ca>
To:        "Christopher J. Ruwe" <cjr@cruwe.de>, freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: dlink dwl-122g e1 on 9-stable, working only partially? (or not at all?)
Message-ID:  <CAFZ_MYKKfTySU5asdZsPHvNaRrLZ05GROCzNV94UVOG+cv77zw@mail.gmail.com>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
> ------------------------------
>
> Message: 11
> Date: Sun, 13 May 2012 01:21:30 +0200
> From: "Christopher J. Ruwe" <cjr@cruwe.de>
> Subject: Re: dlink dwl-122g e1 on 9-stable, working only partially?
> =A0 =A0 =A0 =A0(or not at all?)
> To: freebsd-questions@freebsd.org
> Message-ID: <20120513012130.64d78c1f@dijkstra.cruwe.de>
> Content-Type: text/plain; charset=3DUS-ASCII
>
> On Sat, 12 May 2012 14:49:18 +0200
> "Christopher J. Ruwe" <cjr@cruwe.de> wrote:
>
>> Currently I am fighting with (against?) a dlink dwl-g122 usb wlan
>> dongle. The casing is claiming the thing to be of H/W-version E1,
>> F/W-version 5.00, which I interpret as hardware and firmware.
>>
>> I am running 9-stable (FreeBSD ritchie.cruwe.de 9.0-STABLE FreeBSD
>> 9.0-STABLE #8 r235064: Fri May 11 21:32:52 CEST 2012
>> cjr@ritchie.cruwe.de:/usr/obj/usr/src/sys/RITCHIE =A0amd64) and
>> admittedly, dwl-g122 is not included in the hw-compatibility list for
>> 9.0.
>>
>> I am also aware that others have been unsuccessful, though some time
>> back, to get dlw-g122 e running
>> (http://forums.freebsd.org/showthread.php?t=3D27123).
>>
>> However, I am somewhat successful in getting the dongle recognized by
>> if_run.ko, though not to work as I would like to:
>>
>> dmesg gives then
>>
>> [...]
>> ugen0.3: <Ralink> at usbus0
>> run0: <Ralink 11g Adapter, class 0/0, rev 2.00/1.01, addr 3> on usbus0
>> run0: MAC/BBP RT3070 (rev 0x0201), RF RT2020 (MIMO 1T1R), address
>> b8:a3:86:97:c1:ec ieee80211_load_module: load the wlan_amrr module by
>> hand for now. wlan0: Ethernet address: b8:a3:86:97:c1:ec
>> run0: firmware RT2870 ver. 0.236 loaded
>> ieee80211_load_module: load the wlan_amrr module by hand for now.
>> wlan0: Ethernet address: b8:a3:86:97:c1:ec
>> I have no explanation for the multiple occurrences, I have been trying
>> for some time now, though.
>>

Was wlan_amrr compiled into kernel?

>>
>> sudo ifconfig wlan0 create wlandev run0 wlanmode hostap
>> sudo ifconfig wlan0 inet 192.168.3.1 netmask 255.255.255.0 ssid bsdap
>> channel -
>>

If you want to use WPA, you need to run
# /etc/rc.d/hostapd onestart

> OK, update on the situation: I can get wlan to work in AP-mode, I must
> not enable WPA, though. Having enabled hostapd for one time kills my
> wlan and requires a complete reboot.
>

Did it panic? Can you post back trace?


AK



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?CAFZ_MYKKfTySU5asdZsPHvNaRrLZ05GROCzNV94UVOG+cv77zw>