Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Sat, 22 Jul 2017 09:53:22 +0100
From:      Matt Smith <matt.xtaz@gmail.com>
To:        Manish Jain <bourne.identity@hotmail.com>
Cc:        "freebsd-questions@freebsd.org" <freebsd-questions@freebsd.org>
Subject:   Re: Why does loading radeonkms via /boot/loader.conf fail ?
Message-ID:  <20170722085322.GA55111@gmail.com>
In-Reply-To: <VI1PR02MB1200E5E6B0469BB14FAA669CF6A50@VI1PR02MB1200.eurprd02.prod.outlook.com>
References:  <VI1PR02MB1200E5E6B0469BB14FAA669CF6A50@VI1PR02MB1200.eurprd02.prod.outlook.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On Jul 22 03:35, Manish Jain wrote:
>
>Hi,
>
>On FreeBSD 10.3 amd64 with a Radeon R5 230 card, I am trying to figure
>out why does the boot process fail early on, halting in the attempt to
>load radeonkms by setting this in /boot/loader.conf :
>
>radeon_load="YES"
>radeonkms_load="YES"
>
>If I do that, the radeon kld does get loaded, but radeonkms does not get
>loaded, halting the boot with a message that the GPU firmware
>(radeonkmsfw_CAICOS_pfp in particular) could not be loaded. The system
>hangs, and has to be cold-booted.
>
>The only way I could boot the system was by escaping to the loader
>prompt and issuing "disable-module radeonkms".
>
>I have a nice hack that solves the problem of auto-loading radeon*
>kld's. Load them via /etc/rc.local :
>
>kldload radeon
>kldload radeonkms
>
>The above succeeds very sweetly, but for kicks I need to know why the
>regular method fails, hanging the system dead.
>
>Thanks for any reply.
>Manish Jain

I thought that the new recommended way of loading modules is now to use 
/etc/rc.conf like this rather than using loader.conf.

kld_list="radeon radeonkms"

This is how I've been loading my modules since I read about it on one of 
the forum or mailing lists. Might be worth giving that a go?

-- 
Matt



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?20170722085322.GA55111>