Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Mon, 2 Feb 2009 11:20:42 -0900
From:      Beech Rintoul <beech@freebsd.org>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Cc:        Beech Rintoul <beech@freebsd.org>
Subject:   lpt0 "device busy"
Message-ID:  <200902021120.43042.beech@freebsd.org>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Just recently I've started having a problem with my HP 5N it was printing 
fine. Now, whatever I do lpt0 shows "device busy". I've googled reinstalled 
apsfilter and put the printer through all the self tests (passed) and verified 
there's nothing in the printer's memory. I've rebuilt userland and kernel. 
Even tried cups and anything sent to /dev/lpt0 returns that error.

dmesg:
ppc1: <NetMos NM9805 1284 Printer port> port 
0xe800-0xe807,0xe400-0xe407,0xe000-0xe007,0xd800-0xd807,0xd400-0xd407,0xd000-0xd00f 
irq 21 at device 3.0 on pci3                                                                                             
ppc1: Generic chipset (EPP/NIBBLE) in COMPATIBLE mode                                                                        
ppc1: [ITHREAD]                                                                                                              
ppbus0: <Parallel port bus> on ppc1                                                                                          
ppbus0: IEEE1284 device found /NIBBLE/ECP/ECP_RLE                                                                            
ppbus0: Probing for PnP devices:                                                                                             
ppbus0: <Hewlett-Packard HP LaserJet 5> PJL,MLC,PCL,PCLXL                                                                    
lpt0: <Printer> on ppbus0                                                                                                    
lpt0: [ITHREAD]                                                                                                              
lpt0: Interrupt-driven port                                                                                                  
ppi0: <Parallel I/O> on ppbus0                                     


uname:
FreeBSD pinnacle.akherb.com 8.0-CURRENT FreeBSD 8.0-CURRENT #70: Mon Feb  2 
03:17:26 AKST 2009     root@pinnacle.akherb.com:/usr/obj/usr/src/sys/PINNACLE  
i386

fstat /dev/lpt0 and fstat /pt0.ctl show nothing.

Ant attempt at changing settings with lptcontrol also result in a "device 
busy" error. 

pinnacle# lptcontrol -p -d /dev/lpt0.ctl
lptcontrol: open: Device busy

I'm totally at a loss to figure out what's changed does anyone have any 
suggestions? I really need to get this working.

Beech

-- 
---------------------------------------------------------------------------------------
Beech Rintoul - FreeBSD Developer - beech@FreeBSD.org
/"\   ASCII Ribbon Campaign  | FreeBSD Since 4.x
\ / - NO HTML/RTF in e-mail   | http://people.freebsd.org/~beech
 X  - NO Word docs in e-mail | Skype: akbeech
/ \  - http://www.FreeBSD.org/releases/7.1R/announce.html
---------------------------------------------------------------------------------------







Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?200902021120.43042.beech>