Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Thu, 30 Jun 2011 02:57:12 +0200
From:      Bernt Hansson <bernt@bah.homeip.net>
To:        Dieter BSD <dieterbsd@engineer.com>
Cc:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: Attempting to get an X11 server running
Message-ID:  <4E0BC9E8.1050105@bah.homeip.net>
In-Reply-To: <20110630001249.219420@gmx.com>
References:  <20110630001249.219420@gmx.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
2011-06-30 02:12, Dieter BSD skrev:
> FreeBSD 8.2
> packages: packages-8.2-release
> amd64
> ATI Rage XL
> Dell ST2220T (1920x1080)
>
> "Xorg -configure" generates an xorg.conf file that somehow
> puts it into 1280x1024 mode and the monitor refuses to use it.
> I haven't found a way to get the full modeline info for whatever
> it is actually putting out.  xdpyinfo just gives the resolution,
> not the timing data.  I have not found a way to force it to use
> a modeline of my choosing, it appariently just ignores modelines
> added to the config file.

Q1: how do you start X?

Q2: Have you tried to start X without a config file?

Q3: Do you have consolekit installed?

> "Xorg" puts it into 1400x1050 and the monitor accepts it.
> I can start a window manager and start an xterm window
> (from another terminal).  But it does not listen to the
> keyboard or mouse.
>
> dbus seems to run ok, no errors observed.
> hald starts up but complains and dies:
>
> hald[61843]: 13:03:42.634 [E] ck-tracker.c:376: Error doing GetSeats on
>   ConsoleKit: org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown: The name
>   org.freedesktop.ConsoleKit was not provided by any .service files
> hald[61843]: 13:03:42.634 [E] ck-tracker.c:820: Could not get seats and sessions
> hald[61843]: 13:03:42.634 [W] hald_dbus.c:5881: Could not initialize
> seats and sessions from ConsoleKit
>
> google found
> http://www.daemonforums.org/showthread.php?p=27601
> which suggests using moused instead of hald.  moused runs,
> but I think I have to get Xorg to use a config file to set
>    Option "AllowEmptyInput" "off"
>    Option "AutoAddDevices"  "off"
> so that it will work without hald.
>
> Question 1: why does "Xorg -configure" create a config file
> that doesn't work the same way as just running "Xorg" ?
>
> Question 2: how do I get a usable config file?
>
> Question 3: how do I get complete modeline info for what
> it is currently running?
>
> Question 4: how do I force it to use a specific modeline?
>
> Question 5: how do I get hald to work?
> _______________________________________________
> freebsd-questions@freebsd.org mailing list
> http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo/freebsd-questions
> To unsubscribe, send any mail to "freebsd-questions-unsubscribe@freebsd.org"
>
>



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?4E0BC9E8.1050105>