Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Tue, 07 Jul 2009 20:36:48 -0400
From:      Eric Sheesley <esheesle@shadowlair.com>
To:        "b. f." <bf1783@googlemail.com>
Cc:        freebsd-questions@FreeBSD.org
Subject:   Re: Portupgrade not handling dependencies
Message-ID:  <4A53EA20.5090500@shadowlair.com>
In-Reply-To: <d873d5be0907071731u270588adj4e89b36eacafa41@mail.gmail.com>
References:  <d873d5be0907071731u270588adj4e89b36eacafa41@mail.gmail.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Well, it has been happening with just about every port(no specific ones)
that have a dependency which is also being built.  An example from today:

===>   Registering installation for libtheora-1.0_1
===>  Cleaning for libtheora-1.0_1
--->  Cleaning out obsolete shared libraries
[Updating the pkgdb <format:bdb_btree> in /var/db/pkg ... - 456 packages
found (-0 +1) . done]
--->  Skipping 'multimedia/ffmpeg' (ffmpeg-2008.07.27_10) because a
requisite package 'libtheora-1.0' () failed (specify -k to force)
** Listing the failed packages (-:ignored / *:skipped / !:failed)
        -  (bsdpan-Acme-Damn-0.04)
        * multimedia/ffmpeg (ffmpeg-2008.07.27_10)
%portupgrade -a
--->  Skipping 'bsdpan-Acme-Damn-0.04' because it is held by user
(specify -f to force)
--->  Upgrading 'ffmpeg-2008.07.27_10' to 'ffmpeg-2008.07.27_11'
(multimedia/ffmpeg)
--->  Building '/usr/ports/multimedia/ffmpeg'



As seen above, libtheora built and installed just fine, but ffmpeg was
skipped for some reason.  I ran portupgrade -a again and all worked
fine.  This ways also occuring when I ran portupgrade -arR.

Ports tree is updated with cvsup each night.  I don't believe I've
overridden anything, most especially not in the past 2 weeks when this
all started happening.  The above is just one example of it happening.
It happens almost everyday there is more than one port to upgrade(and
different ports each time of course).

Thanks again,
Eric


b. f. wrote:
>> For the past 2 weeks though I have to run portupgrade 2-3 times every
>> time I have more than one update because at least 1 port fails due to a
>> dependency(which is seemingly upgraded after it tries to upgrade the
>> other port).  What the heck is going on and how do I fix it?
> 
> We obviously can't help you without more information.  What ports are
> failing?  What are the dependencies that are out of sequence?  What
> OPTIONS are you using with all of these?  Have you overidden anything
> via pkgtools.conf?  Is you ports tree up-to-date, and intact?
> 
> b.



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?4A53EA20.5090500>