Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Mon, 16 Jul 2018 23:45:45 -0400 (EDT)
From:      DTD <doug@safeport.com>
To:        freebsd-questions@FreeBSD.ORG
Subject:   FreeBSD 11.2 will not boot after zfs install
Message-ID:  <alpine.BSF.2.00.1807162027320.27692@bucksport.safeport.com>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
The system is an HP Pavilion 580-137c with UFI BIOS. First I tossed windows and 
did a Guided GPT install setting up partitions as I normally do. I got this 
system as a Poudriere build system. So I installed Poudriere + necessary ports 
and built a repository. All this worked fine. So as I had "little" invested in 
this system I thought I would install zfs. I used the install zfs root option 
taking all defaults. After that the system would not boot. The only difference I 
could see was bsdinstall no longer offered ACPI as an option and the console 
came up with a higher resolution (1024x768 I think). From here I tried all sorts 
of BIOS setting, secure boot on/off and some other variations. In all cases, the 
install went without error and the system would not boot giving no messages, 
just a black screen.

So I went back to the guided GPT install. Using the livecd I ran fsck on each of 
the ufs slices and then mounted them. This all worked fine but still booting 
from disk gave only a black screen. so line I tried:

    gpart set -a active /dev/ada0
    gpart set -a bootme -i 1 /dev/ada0

Currently I have:

gpart show
=>        40  1953525088  ada0  GPT  (932G)
           40      409600     1  efi  [bootme]  (200M)
       409640     8388608     2  freebsd-ufs  (4.0G)
      8798248     4194304     3  freebsd-swap  (2.0G)
     12992552   104857600     4  freebsd-ufs  (50G)
    117850152    83886080     5  freebsd-ufs  (40G)
    201736232  1751121920     6  freebsd-ufs  (835G)
   1952858152      666976        - free -  (326M)

=>        40  1953525088  diskid/DISK-87KE5PYNS  GPT  (932G)
           40      409600                      1  efi  [bootme]  (200M)
       409640     8388608                      2  freebsd-ufs  (4.0G)
      8798248     4194304                      3  freebsd-swap  (2.0G)
     12992552   104857600                      4  freebsd-ufs  (50G)
    117850152    83886080                      5  freebsd-ufs  (40G)
    201736232  1751121920                      6  freebsd-ufs  (835G)
   1952858152      666976                         - free -  (326M)

/dev/ada0p1 looks ok: in efi/boot
    ls -l
   -rwxr-xr-x  1 root  wheel  393216 Apr 16 10:12 BOOTx64.efi*
   -rwxr-xr-x  1 root  wheel      12 Apr 16 10:12 startup.nsh*

however now booting from the disk gives the following:

    Boot Device Not Found
    Please install an operating system on your hard disk.

This is formatted as white on blue in a centered box. I assume is from the BIOS.


_____
Douglas Denault
http://www.safeport.com
doug@safeport.com
Voice: 301-217-9220
   Fax: 301-217-9277



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?alpine.BSF.2.00.1807162027320.27692>