Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Tue, 27 Nov 2012 17:50:14 -0800
From:      "Ronald F. Guilmette" <rfg@tristatelogic.com>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: Advanced Format Drive ?
Message-ID:  <44946.1354067414@tristatelogic.com>
In-Reply-To: <alpine.BSF.2.00.1211262232330.38529@wonkity.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help

In message <alpine.BSF.2.00.1211262232330.38529@wonkity.com>, 
Warren Block <wblock@wonkity.com> wrote:

>On Mon, 26 Nov 2012, Ronald F. Guilmette wrote:
>
>> Starting sector 2048 is definitely a multiple of 4KB, so I am assuming
>> that all I really need to do here in order to use this new drive as extra
>> stroage for a FreeBSD system (assuming that I am happy with good old
>> fashioned MBR style partitioning, which I am) is just:
>>
>>    newfs -U /dev/da1s1
>
>You should also change the partition type to freebsd or freebsd-ufs. 
>Offhand I'd guess they're both 0xa5, but have not looked.  Use 'gpart 
>modify'.


Thanks Warren!  I confess that I hadn't even thought about that.  And as
a result, the partition that I just backed up a substantial part of my
system onto is still being listed as "ntfs", even though I have done
the newfs to it and (thus) it is now actually a UFS partition... not NTFS.

% gpart show /dev/da1
=>        63  1953525104  da1  MBR  (931G)
          63        1985       - free -  (992k)
        2048  1953519616    1  ntfs  (931G)
  1953521664        3503       - free -  (1.7M)


I can still mount it as a UFS, no problem, so Im inclined to wonder what
the type code on a partition is used for anyway.  (FreeBSD doesn't seem to
care if a partition is marked as NTFS as long as it actually has a UFS
filesystem in it.)

I tried to do as you suggest and change the partition type to freebsd-ufs,
but there's a problem...

# gpart modify -i 1 -t freebsd-ufs /dev/da1
gpart: Invalid argument
# gpart modify -i 0 -t freebsd-ufs /dev/da1
gpart: index '0': No such file or directory


Obviously, I'm doing this wrong, but what is the Right Way?

(The error message "Invalid argument" is not terribly informative.  It
doesn't even indicate which argument is to blame.  And I'm not sure if
the index numbers that gpart uses start from 0 or from 1.  The man page
doesn't say.)


P.S.  When doing the newfs, I actually ended up having to do:

    newfs -U -f 4096 /dev/da1s1

because I was doing this on an old 8.3 system, so the default frag size
there was still set at 2048.



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?44946.1354067414>