Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Fri, 1 May 2020 15:17:24 +0530
From:      Manish Jain <bourne.identity@hotmail.com>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: Mounting SD-card in my camera
Message-ID:  <DB8PR06MB644286783262BFE3D46EFF17F6AB0@DB8PR06MB6442.eurprd06.prod.outlook.com>
In-Reply-To: <slrnranrhp.1aa.listmail@asmtp.unoeuro.com>
References:  <slrnranrhp.1aa.listmail@asmtp.unoeuro.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help


On 2020-05-01 15:09, Morten Bo Johansen via freebsd-questions wrote:
> Hi
> 
> I am still rather new to FreeBDS so please bear with me ...but
> I have a problem mounting the file system on the SD-card of my
> camera via the USB cable . I am sure it must be a vfat file
> system. When I plug in the cable and turn on the camera, a
> /dev/da0 device node is created and dmesg shows:
> 
>       ugen2.2: <Panasonic DMC-FZ200> at usbus2
>       umass0 on uhub5
>       umass0: <Panasonic DMC-FZ200, class 0/0, rev 2.00/1.00, addr 2>
>       on usbus2
>       umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0xc100
>       umass0:3:0: Attached to scbus3
>       pass2 at umass-sim0 bus 0 scbus3 target 0 lun 0
>       pass2: <MATSHITA DMC-FZ200 0100> Removable Direct Access SPC-3
>       SCSI device
>       pass2: Serial Number 000000000000000000GX1R07230881
>       pass2: 40.000MB/s transfers
>       GEOM: new disk da0
>       da0 at umass-sim0 bus 0 scbus3 target 0 lun 0
>       da0: <MATSHITA DMC-FZ200 0100> Removable Direct Access SPC-3
>       SCSI device
>       da0: Serial Number 000000000000000000GX1R07230881
>       da0: 40.000MB/s transfers
>       da0: 15298671411200MB (535734837315633153 512 byte sectors)
>       da0: quirks=0x2<NO_6_BYTE>
>       da0: Delete methods: <NONE(*),ZERO>
>       da0: Write Protected
> 
> However, the output from
> 
>        blkid /dev/da0
>        
> shows nothing (running it with sudo makes no difference)
> 
> The output from sudo camcontrol devlist:
>        
>      <MATSHITA DVD/CDRW UJDA780 CB01>   at scbus0 target 0 lun 0 (cd0,pass0)
>      <CT240BX500SSD1 M6CR013>           at scbus1 target 0 lun 0 (pass1,ada0)
>      <MATSHITA DMC-FZ200 0100>          at scbus3 target 0 lun 0 (da0,pass2)
> 
> My camera is listed in the last line
> 
> I have installed all the fusefs modules, automountd is running.
> I have enabled automount and autofs in rc.conf. I have
> vfs.usermount=1 in sysctl.conf
> 
> I can access my usb backup disk, which has an ext4 file system
> on it and mount it with lklfuse. I notice that when I plug in
> my backup disk a subnode /dev/da0s1 is created and I use that
> node to access the backup disk,. This node is not created when
> I plug in my camera.
> 
> I simply cannot contact the camera at all. Anyone who could
> help me?
> 
>   Thanks,
>   Morten


Hi Morten,

1) It would be useful if you could provide the output of :
`gpart show da0`

2) Is it possible for you to take the SD card out of the camera, insert 
it into a USB SD card reader, and attach the card reader to the system ?


Regards,
Manish Jain



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?DB8PR06MB644286783262BFE3D46EFF17F6AB0>