Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Sat, 27 Jan 2007 21:11:06 EST
From:      BrendaBPowers@aol.com
To:        questions@FreeBSD.org
Subject:   FreeBSD 5.2.1 won't run with ATI RADEON
Message-ID:  <c05.edb2523.32ed603a@aol.com>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Hello:

I am new to Unix and purchased a copy of FreeBSD 5.2.1 from Fry's to begin 
learning. FreeBSD is used at my work and I wish to learn the OS myself. Hoping 
that an integrated package would be easier to install and have all the packages 
I needed, I bought this version.

My system is thus:
       - Compaq Presario with Pentium D
       - 512 MB ram
       - 200GB drive
       - ATI RADEON XPRESS 200 graphics card
       - NEC 1740CX multisync monitor

After installation the 'startx' command will not start the GUI KDE. I get an 
error message ' no screens found'.

I have tried all the combinations of horizontal-vertical sync that are within 
the range of my monitor but all fail. I have tried every one of the different 
resolutions that are within the horizontal-vertical sync range of my monitor 
but all fail. Here are additional problems:
       - The XFree86 installer has no entry for the ATI RADEON device
       - The XFree86 installer has no entry for the NEC 1740CX monitor

Since I am completely new to Unix I do not know how to send you the log file. 
I am using a different system to install Unix than my Internet connected 
system.

I am sure others have seen problems with the graphics portion of 
installation. This must be a common problem. I had exactly the same problem installing 
Suse Linux before trying to use FreeBSD. I found that with Suse, if I installed 
at the lowest resolution the OS would resolve the problem during the first boot 
and reset the resolution to the max. size. FreeBSD does not do this.

Can anyone help?

Brenda Powers       



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?c05.edb2523.32ed603a>