Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Sun, 28 Oct 2012 23:34:08 +0200
From:      Alexander Motin <mav@FreeBSD.org>
To:        Big Yuuta <init.py@gmail.com>
Cc:        freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: No sound from speaker, using Realtek ALC269 and snd_hda
Message-ID:  <508DA4D0.8040604@FreeBSD.org>
In-Reply-To: <CAN5iB8R--Jm5o57u3_xKwN_5Cd=3zSXEWj42DdxakXptBiYqKQ@mail.gmail.com>
References:  <CAN5iB8RJe=JY2zsDG40gtCwcf4uJBt0+txiSSuHqnZ1Ob6=HZg@mail.gmail.com> <508D8755.1080501@FreeBSD.org> <CAN5iB8T9RySw4h5HaM=pCA_G8n4yVa+Awdz4_YO8yr-FFk3iZg@mail.gmail.com> <508D98C9.30603@FreeBSD.org> <CAN5iB8QMm80VWzRFMsD=_vDN0HNLCoU2tb-Bt6n5qjUOcLHDXA@mail.gmail.com> <CAN5iB8R--Jm5o57u3_xKwN_5Cd=3zSXEWj42DdxakXptBiYqKQ@mail.gmail.com>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On 28.10.2012 23:20, Big Yuuta wrote:
> Unfortunately, trying with the different combinations didn't work.
>
> I wrote this tiny script just to make sure I'm not forgetting a case:
>
> #!/bin/sh
> echo "testing with: $1 - $2";
> kenv hint.hdaa.0.gpio_config="0=$1 1=$2";
> kldunload snd_hda.ko;
> kldload snd_hda.ko;
> mplayer song.mp3;
>
> and I run it like this:
>
> ./test.sh set set
> ./test.sh set clear
> ./test.sh clear set
> ./test.sh clear clear
>
> And nothing came out of the speaker, alas :(

Alas. I'll just remind one more time about `mixer ogain`.

Also check that pin sensing is working. Try to plug in/out headphones. 
With verbose messages enabled, you should see messages about that on 
console and in logs.

> What's strange is that the speaker actually works with OSS from ports,
> but when I use it (OSS) with mplayer it crashes the whole system
> whenever I try to skip in a video/audio file
>
> On Sun, Oct 28, 2012 at 9:58 PM, Big Yuuta <init.py@gmail.com> wrote:
>> On Sun, Oct 28, 2012 at 9:42 PM, Alexander Motin <mav@freebsd.org> wrote:
>>> On 28.10.2012 22:09, Big Yuuta wrote:
>>>>>
>>>>> CODEC configuration looks good and I see no problems in driver output. I
>>>>> think most likely problem is in CODEC wiring and power amplifier. Your
>>>>> CODEC
>>>>> has two GPIO lines and EAPD line. That gives 8 possible combinations. I
>>>>> would recommend you to try them all. GPIOs, as you tried could be set
>>>>> with
>>>>> hint.hdaa.0.gpio_config tunable. EAPD line can be controlled (0 or 100)
>>>>> by
>>>>> the ogain mixer control.
>>>>
>>>>
>>>> You mean combinations like:
>>>>
>>>> hint.hdaa.0.gpio_config="0=set 1=set 2=set"
>>>
>>>
>>> As I've told, there are only two GPIO pins, so only "0=X 1=Y", plus ogain
>>> mixer control.
>>
>> So that would be:
>>
>> hint.hdaa.0.gpio_config="0=set 1=set"
>> hint.hdaa.0.gpio_config="0=set 1=clear"
>> hint.hdaa.0.gpio_config="0=clear 1=set"
>> hint.hdaa.0.gpio_config="0=clear 1=clear"
>>
>> which I try with:
>>
>> mixer ogain 0:0
>> mixer ogain 100:100
>>
>> I'm going to check once again, but I think that unfortunately that didn't work.
>> I hope that I forgot a combination!
>>
>> Thanks again, Alexander


-- 
Alexander Motin





Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?508DA4D0.8040604>