Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Sat, 31 Jan 2009 22:24:49 -0500
From:      Antonio Rieser <tonyrieser@gmail.com>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Cc:        rhurlin <rhurlin@gwdg.de>, Glen Barber <glen.j.barber@gmail.com>, Vulpes Velox <v.velox@vvelox.net>
Subject:   Graphics tablet / Xorg / mouse problems
Message-ID:  <58a2fd890901311924s6bf36cb5w47d845d8d8090af8@mail.gmail.com>

Next in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Hi,

I recently installed FreeBSD 7.1 on an ACER Aspire
1680 laptop. I'm running KDE 3.5 and the most recent Xorg port with a
Wacom Bamboo tablet and the wacom driver from the ports collection.  I
have the following problems with the tablet and mouse:

1) If I boot without the tablet plugged in, then plug it in later and
restart X, the error message

(EE) intel(0): [DRI] Unlocking inconsistency:
	Context 676684348 trying to unlock lock held by context 2
(EE) intel(0): [DRI] Locking deadlock.
	Already locked with context 676684348,
	trying to lock with context 2.

is written to Xorg.0.log and kdm-bin.log so many times that it fills
my /var partition and locks my system. Note that if I boot with the
tablet already plugged in, this error doesn't appear, and everything
works fine.  I loading the driver via the line

'uwacom_load="YES"

in /boot/loader.conf

2) If I remove the tablet from the computer (I've only tried it during
an X session), the system panics and shuts down, whether or not I stop
the wacom driver before removing the tablet.

3)  If I stop the wacom driver, then start it again, I cannot simply
restart X and have the tablet work.  I have to reboot in order for the
tablet to be recognized, even in mouse mode.

4) Occasionally the pointer refuses to stay put and drifts to the top
of the screen.  Controlling the pointer with the mouse becomes
difficult at this point, too, since it wants to float upwards.
Unfortunately, I have difficulty reproducing this reliably.  Once it
starts, though, it doesn't stop until I end the X session.  If the
problem starts and then I stop the wacom driver without restarting X,
it continues anyway.

5) Xorg.0.log contains the following error (also included below):

pad Wacom X driver can't grab event device, errno=1005

(I haven't honestly noticed any strange behavior on the 'pad' device, however.)

Regarding 1) - and maybe 3) & 4) - my guess is that the tablet is
fighting with the mouse for control of the pointer, but I don't know
how to check if that's the case or how to fix it if it is.

Thanks in advance for any help!

All the best,

 Tony Rieser

PS  This post is a repost/summary of a recent thread posted under a
less transparent subject line.  I apologize for the redundancy.



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?58a2fd890901311924s6bf36cb5w47d845d8d8090af8>