Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Wed, 25 Jul 2012 22:36:28 +0700
From:      Erich Dollansky <erichfreebsdlist@ovitrap.com>
To:        Manish Jain <bourne.identity@hotmail.com>
Cc:        Matthias Apitz <guru@unixarea.de>, freebsd-questions@freebsd.org
Subject:   Re: How to get Huawei EC1561 USB modem working under FreeBSD 8.2?
Message-ID:  <20120725223628.026cbf52@AMD620.ovitrap.com>
In-Reply-To: <BLU0-SMTP410F8393DE3043422D16693F6C30@phx.gbl>
References:  <BLU0-SMTP1086684ACF08C894823C3B0F6D80@phx.gbl> <20120721133611.GA3755@tinyCurrent> <BLU0-SMTP1571F208F049EDC078EC837F6DD0@phx.gbl> <201207231737.43075.erichfreebsdlist@ovitrap.com> <BLU0-SMTP1716BB70E64EAA958F76B9BF6DC0@phx.gbl> <20120725202357.584a931f@AMD620.ovitrap.com> <BLU0-SMTP410F8393DE3043422D16693F6C30@phx.gbl>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
Hi

On Wed, 25 Jul 2012 20:21:04 +0530
Manish Jain <bourne.identity@hotmail.com> wrote:
> On 25-Jul-12 18:53, Erich Dollansky wrote:
> > On Tue, 24 Jul 2012 14:29:07 +0530
> > Manish Jain<bourne.identity@hotmail.com>  wrote:
> >> On 23-Jul-12 16:07, Erich Dollansky wrote:
> >>> On Monday 23 July 2012 16:46:04 Manish Jain wrote:
> >>>> On 21-Jul-12 19:06, Matthias Apitz wrote:
> >>>>> El d=EDa Saturday, July 21, 2012 a las 06:01:11PM +0530, Manish
> >>>>> Jain escribi=F3:
>=20
> I tried switching the USB ports and have some information which could=20
> help you to help me :
>=20
> usbconfig -u 0 -a 2 dump_device_desc :
> ugen0.2: <HUAWEI Mobile HUAWEI TECHNOLOGIES> at usbus0, cfg=3D0 md=3DHOST=
=20
> spd=3DFULL (12Mbps) pwr=3DON
>=20
>    bLength =3D 0x0012
>    bDescriptorType =3D 0x0001
>    bcdUSB =3D 0x0110
>    bDeviceClass =3D 0x0000
>    bDeviceSubClass =3D 0x0000
>    bDeviceProtocol =3D 0x0000
>    bMaxPacketSize0 =3D 0x0040
>    idVendor =3D 0x12d1
>    idProduct =3D 0x140b

This is strange. src/sys/dev/usb/usbdevs says this:

product HUAWEI E140B		0x140b	3G modem

This means that your product is supported

Is this line in your usbdevs?

> Now what should my devfs.conf contain ? Currently it contains the=20
> following :

Mine is empty. Comment all entries out. This might be the problem.
>=20
> link cuaU0.0 modem
> own modem root:operator
> perm modem 666
>=20
> link ugen0.3 usv
> own usv root:operator
> perm usv 666
>=20
> link cuaU0.1 apcups
> own apcups root:operator
> perm apcups 666
>=20
> Obviously, these entries are incorrect since neither my modem speaks
> to the internet nor is any signal from the APC UPS recognized. I
> believe once I have the correct devfs entries, the whole system
> should work smoothly. But please correct me if I am wrong.
>=20
> Surprisingly, /etc/usb_modeswitch.d contains no entries for 12d1:140b
> or 051d:*. Do I need to reinstall usb_modeswitch.d ? Or can usbconfig=20
> configure the devices correctly ? I am no expert here, so if yes, I=20
> would need the complete commands.
>=20
What version of FreeBSD are you using?

> Thanks for any help. I am greatly indebted to FreeBSD and its
> philosophy making things 'as simple as possible, but not any simpler'
> - which has helped me learn a great deal about computers in general
> and managing my own computer in particular. But the USB related stuff
> still beats the hell out of me, so I need help here.

There is something very, very simple wrong. I just do not see now what
it is.

I have the feeling that your modem is not recognised while it should be
as it is known to FreeBSD.
>=20
> BTW, my system now has the usbdump command (installed from sources=20
> downloaded from http://biot.com/usbdump/) but no manpage.
>=20
You got then a Linux version which might causes more problems that you
need.

Erich



Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?20120725223628.026cbf52>