Skip site navigation (1)Skip section navigation (2)
Date:      Thu, 26 Jul 2012 11:21:46 +0200
From:      Maciej Milewski <milu@dat.pl>
To:        freebsd-questions@freebsd.org
Cc:        Manish Jain <bourne.identity@hotmail.com>
Subject:   Re: How to get Huawei EC1561 USB modem working under FreeBSD 8.2?
Message-ID:  <50110C2A.20204@dat.pl>
In-Reply-To: <BLU0-SMTP1716BB70E64EAA958F76B9BF6DC0@phx.gbl>
References:  <BLU0-SMTP1086684ACF08C894823C3B0F6D80@phx.gbl> <20120721133611.GA3755@tinyCurrent> <BLU0-SMTP1571F208F049EDC078EC837F6DD0@phx.gbl> <201207231737.43075.erichfreebsdlist@ovitrap.com> <BLU0-SMTP1716BB70E64EAA958F76B9BF6DC0@phx.gbl>

Next in thread | Previous in thread | Raw E-Mail | Index | Archive | Help
On 24.07.2012 10:59, Manish Jain wrote:
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: ugen0.2: <American Power Conversion> at 
> usbus0
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: ugen1.2: <HUAWEI TECHNOLOGIES> at usbus1
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: umass0: <HUAWEI TECHNOLOGIES HUAWEI 
> Mobile, class 0/0, rev 1.10/0.00, addr 2> on usbus1
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 
> 0x0000
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: ugen2.2: <vendor 0x05e3> at usbus2
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: uhub7: <vendor 0x05e3 USB2.0 Hub, class 
> 9/0, rev 2.00/77.60, addr 2> on usbus2
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: Root mount waiting for: usbus2
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: uhub7: 4 ports with 4 removable, self 
> powered
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: Trying to mount root from ufs:/dev/ad8s2a
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: umass0:0:0:-1: Attached to scbus0
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: cd0 at umass-sim0 bus 0 scbus0 target 0 
> lun 0
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: cd0: <HUAWEI Mass Storage 2.31> 
> Removable CD-ROM SCSI-0 device
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: cd0: 1.000MB/s transfers
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: cd0: cd present [52352 x 2048 byte 
> records]
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): TEST UNIT 
> READY. CDB: 0 20 0 0 0 0
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): CAM status: 
> SCSI Status Error
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): SCSI status: 
> Check Condition
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: (probe0:umass-sim0:0:0:1): SCSI sense: 
> NOT READY asc:3a,0 (Medium not present)
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: da0 at umass-sim0 bus 0 scbus0 target 0 
> lun 1
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: da0: <HUAWEI SD Storage 2.31> Removable 
> Direct Access SCSI-2 device
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: da0: 1.000MB/s transfers
> Jul 23 22:36:15 bourne kernel: da0: Attempt to query device size 
> failed: NOT READY, Medium not present
cd0 is containing windows drivers on pseudo-CD interface. On my Merlin 
device simple ejecting cd0 is enabling 3 data interfaces from which one 
can be used to connect to the mobile network. However some devices have 
builtin quirk in u3g to make that automagicaly. You can try issuing 
cdcontrol -f /dev/cd0 eject and observe what new is showing in 
/var/log/messages or dmesg.
da0 is probably microSD card reader.
> Jul 23 22:36:16 bourne kernel: u3g0: <Data Interface> on usbus1
> Jul 23 22:36:16 bourne kernel: u3g0: Found 3 ports.
> Jul 23 22:36:16 bourne root: Unknown USB device: vendor 0x051d product 
> 0x0002 bus uhub0
> Jul 23 22:36:17 bourne root: Unknown USB device: vendor 0x051d product 
> 0x0002 bus uhub0
> Jul 23 22:36:19 bourne apcupsd[1165]: apcupsd 3.14.8 (16 January 2010) 
> freebsd startup succeeded
> Jul 23 22:36:19 bourne kernel: tun0: link state changed to UP
> Jul 23 22:36:19 bourne lpd[1227]: lpd startup: logging=0
> Jul 23 22:36:19 bourne kernel: fuse4bsd: version 0.3.9-pre1, FUSE ABI 7.8
> Jul 23 22:36:20 bourne apcupsd[1165]: Power failure.
> Jul 23 22:36:21 bourne avahi-daemon[1471]: WARNING: No NSS support for 
> mDNS detected, consider installing nss-mdns!
> Jul 23 22:36:25 bourne apcupsd[1165]: Running on UPS batteries.
> Jul 23 22:36:27 bourne apcupsd[1165]: Mains returned. No longer on UPS 
> batteries.
> Jul 23 22:36:27 bourne apcupsd[1165]: Power is back. UPS running on 
> mains.
> Jul 23 22:36:37 bourne login: ROOT LOGIN (root) ON ttyv0
> Jul 23 22:36:49 bourne ppp[1217]: tun0: Warning: Chat script failed
> Jul 23 22:37:20 bourne ppp[1217]: tun0: Warning: Chat script failed
>
> Any help in pointing out what error I am making will be greatly 
> appreciated. Remember, I cannot install any new port since my FreeBSD 
> box does not yet connect to the internet.
>
>
> Thanks &
>


-- 
Pozdrawiam,
Maciej Milewski




Want to link to this message? Use this URL: <http://docs.FreeBSD.org/cgi/mid.cgi?50110C2A.20204>